Tablet voor mensen met milde dementie

Tablets voor mensen met milde geheugenproblemen of dementie zijn kleine draagbare computers met eenvoudige bediening. De familie kan de tablet op afstand beheren. Tablets voor mensen met milde dementie hebben een aanraakscherm, een beperkt menu en grote bedieningsknoppen. Deze tablets hebben afgestemde functies zoals foto’s kijken, spelletjes spelen en aangepast beeldbellen. De familie kan agenda-afspraken en medicatieherinneringen invoeren en zichtbaar maken op de tablet.

Waarvoor dient een tablet voor mensen met milde dementie?

Deze tablet biedt een oplossing voor mensen die het bedienen van een gewone computer lastig vinden of de werking ervan slecht onthouden. Mensen met milde geheugenproblemen of dementie kunnen met deze tablet langer deelnemen aan de maatschappij door bijvoorbeeld beeldbellen. De familie van een (alleenwonende) persoon kan op afstand ondersteunen bij eventuele problemen bij het omgaan met de tablet.

Hoe werkt een tablet voor mensen met milde dementie?

Tablets hebben een draadloze internetverbinding nodig, in de vorm van bijvoorbeeld wifi of mobiel internet. Deze tablets hebben net zoals computers een besturingssysteem: Android (meestal), iOS of Windows. De tablet wordt bediend met een aanraakscherm.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • Als de tablet veel buiten gebruikt wordt, is een mobiel internetabonnement handig. U heeft dan wel een tablet nodig met een 3G- of een 4G-verbinding.
 • U kunt printen vanaf uw computer met een draadloze printer (als uw tablet dit ondersteunt).
 • De interne opslagcapaciteit van deze tablets voor mensen met milde dementie verschilt.
Informatie

Productoverzicht tablets voor mensen met milde dementie

 • Bekijk een onafhankelijke overzicht van de in Nederland beschikbare eenvoudigere tablets.

 • Compaan

  Servicepoort B.V.

   Compaan

  De Compaan is een tablet voor ouderen met een eenvoudiger bediening. Door binnen eenvoudige pagina’s te blijven voorkomt de tablet per ongeluk verdwalen in het besturingsprogramma. Deze tablet is met name geschikt voor mensen met milde geheugenproblemen of dementie omdat familie de tablet op afstand kan beheren. Als de gebruiker er niet uit komt, kan de familie op afstand meekijken.

  Beeldbellen is op afstand te organiseren, zoals met wie gebeld kan worden. Er kunnen afspraken en herinneringen in de agenda gezet worden en familie kan foto’s en video’s plaatsen.

  Waarvoor dient de Compaan?

  De Compaan kan mensen met een milde maar wel toenemende cognitieve beperking in staat te stellen zo lang als mogelijk computertaken te blijven doen en zo deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Denk aan aangepast mailen en beeldbellen. Het bekijken van foto’s die door de familie erop gezet zijn, brengt plezier in het leven, evenals het (samen op afstand) spelen van aangepaste spelletjes.

  Wanneer te gebruiken?

  Voor mensen die het lastig vinden om een planning vast te houden, geeft de Compaan een steuntje in de rug bij het onthouden van dagelijkse handelingen, afspraken en het doen van activiteiten.

  De Compaan kan gekoppeld worden aan de medicijndispenser met check op afstand Medido van Innospense. Een medicijndispenser met check op afstand geeft een geluid- en lichtsignaal als het tijd voor de medicatie is. De koppeling betekent dat ook de Compaan een signaal geeft voor het nemen van de medicijnen.

  Waar rekening mee te houden?

  • Er zijn 2 verschillende varianten van de Compaan, waarbij de Compaan Connect iets ingewikkelder in de bediening is.
  • Er zijn thuiszorgorganisaties die beeldbellen met hun cliënten via de Compaan.

  Hoe werkt de Compaan?

  De Compaan is een aangepaste Samsung-tablet. Het standaard startscherm is vervangen door een eenvoudiger beginscherm. De mogelijkheid om bijvoorbeeld instellingen te veranderen via de tablet zelf is geblokkeerd, om te voorkomen dat de gebruiker verdwaald in het systeem en onbedoeld wijzigingen aanbrengt.

  Beheer op afstand kan via het Compaan Portaal. Deze omgeving is via internet en computer of tablet te bereiken. Een alternatief is de Compaan Portaal-app voor de smartphone. Via het Compaan Portaal beheert de familie de Compaan op afstand: instellingen als lettergrootte, het plaatsen of weghalen van bepaalde functies, toevoegen en wijzigen van contactpersonen voor beeldbellen en mailen. Maar ook foto’s en video’s erop zetten en herinneringen in de agenda zetten. De familie kan op afstand meekijken om de gebruiker te helpen en kan bijvoorbeeld op afstand de Compaan opnieuw starten.

  Wordt het vergoed?

  • Verschillende gemeenten vergoeden de Compaan, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hierbij wordt regelmatig informatie vanuit de gemeente of bijvoorbeeld lokaal nieuws op de Compaan zichtbaar gemaakt. Informeer bij uw gemeente.
  • Het kan ook zijn dat de Compaan in het lidmaatschap van de thuiszorg is opgenomen. Als lid van de thuiszorg is er een korting op het maandelijkse abonnement. 
  • Als de thuiszorg de Compaan ook gebruikt om te beeldbellen met de cliënten, kan de thuiszorg kosten declareren bij de zorgverzekeraar van de gebruiker. Hierover moet elke zorgaanbieder wel apart afspraken maken met de zorgverzekeraar.

  Productspecificaties

  • Aangepaste tablet van het merk Samsung die op het besturingssysteem Android werkt.
  • U heeft internet nodig, via wifi of mobiel internet.
  • Tussen familie en gebruiker; afgeschermde online omgeving of via een smartphone-app. 
  • Privacy: de verwerking van persoonsgegevens bij het bedrijf voldoet aan de Europese en Nederlandse normen.
  • Voor meer informatie bekijk de website van de producent.

  Richtprijs

  Er zijn eenmalige aansluitingskosten en een maandabonnement.  

  • Aanschafprijs van ongeveer €300,- (2020).
  • Een maandabonnement van ongeveer € 13,- (2020).

 • Memory Lane ZorgScherm

  Roxelane Care

   Memory Lane ZorgScherm

  Het ZorgScherm van Memory Lane is een tablet voor ouderen met een eenvoudiger bediening. Door binnen eenvoudige pagina’s te blijven voorkomt de tablet per ongeluk verdwalen in het besturingssysteem. Deze tablet is met name geschikt voor mensen met milde geheugenproblemen of dementie omdat familie de tablet op afstand kan beheren via een app. De familie kan op afstand instellen met wie gebeld kan worden, afspraken in de agenda zichtbaar maken, herinneringen op het juiste moment programmeren en foto’s en video’s erop zetten.

  Waarvoor dient het ZorgScherm? 

  Het ZorgScherm stelt mensen met een milde en of toenemende beperking van het geheugen in staat om zo lang mogelijk gebruik te maken van een computer.  En hiermee deel te blijven nemen aan het maatschappelijk leven via bijvoorbeeld aangepast beeldbellen. Het bekijken van foto’s die door de familie in een fotoalbum zijn gezet brengt plezier in het leven. 

  Voor mensen die het lastig vinden om een planning vast te houden geeft het ZorgScherm een steuntje in de rug bij het onthouden van dagelijkse handelingen, afspraken en het doen van activiteiten. Het ZorgScherm heeft ook filmpjes voor beweging en nostalgische programma’s van radio en tv en men kan ansichtkaarten ontvangen. Via het ZorgScherm is direct contact mogelijk met een (zorg)centrale of zorgverlener.  De familie en eventuele professionele zorgverleners kunnen elkaar op de hoogte houden via korte berichten.

  Het ZorgScherm kan gekoppeld worden aan een medicijndispenser. Een dergelijke medicijndispenser geeft een geluid- en lichtsignaal als medicijnen uit de medicijndispenser moet worden genomen. De koppeling betekent dat ook het ZorgScherm een signaal geeft voor het nemen van de medicijnen.

  Waar rekening mee te houden?

  • Voor de familie is er alleen een app voor een smartphone of tablet. Er is geen website die via internet bereikt kan worden vanaf een computer of tablet.

  Hoe werkt het ZorgScherm?

  Het ZorgScherm is een aangepaste Lenovo-tablet. Het standaard startscherm is verwijderd en vervangen door een eenvoudig startscherm. De mogelijkheid om bijvoorbeeld instellingen te veranderen via de tablet zelf is geblokkeerd, om te voorkomen dat de gebruiker verdwaald in het systeem en onbedoeld wijzigingen aanbrengt.
  De familie kan op afstand het ZorgScherm en de instellingen beheren via de bijbehorende Companion app voor smartphone of tablet. Bijvoorbeeld contactpersonen voor beeldbellen toevoegen en wijzigen. Of foto’s voor het fotoalbum opladen en herinneringen in de agenda plaatsen. De familie kan in de app digitaal een ansichtkaart maken en opsturen.

  Wordt het vergoed?

  • Er zijn verschillende maandabonnementen. 
  • Een maandabonnement tussen ongeveer € 30,- en € 40,- (2020). Geen eenmalige aanschafkosten.
  • Als de thuiszorg het ZorgScherm ook gebruikt om te beeldbellen met de cliënten, kan de thuiszorg kosten declareren bij de zorgverzekeraar van de gebruiker. Hierover moet elke zorgaanbieder wel apart afspraken maken met de zorgverzekeraar.

  Productspecificaties

  • Aangepaste tablet van het merk Lenovo die op het besturingssysteem Android werkt.
  • U heeft internet nodig, via wifi of mobiel internet.
  • Tussen familie en gebruiker: via een smartphone-app. 
  • Voor meer informatie bekijk de website van de producent.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 19 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier