Glijzeil
U gebruikt glijzeilen of andere transferhulpmiddelen (zie uitvoeringen) om iemand in bed te verplaatsen of in een andere houding te brengen. Glijzeilen worden ook wel glijlakens genoemd. Echter glijlakens blijven op bed liggen, glijzeilen worden alleen gebruikt voor de verplaatsing en daarna verwijderd.
Laatst bijgewerkt op: 17-09-2023
Waarvoor dient een glijzeil?
Met glijzeilen en andere transferhulpmiddelen voor in bed kunt u zonder te tillen iemand in een liggende houding helpen omdraaien, verschuiven of verplaatsen. Deze hulpmiddelen zijn geschikt voor mensen die zich niet of niet geheel zelfstandig kunnen verplaatsen in bed.
Hoe werkt een glijzeil?
Glijzeilen zijn niet eenvoudig in gebruik. Goed gebruik van een glijzeil vindt u in het stappenplan in arbocatalogus VVT. Stap voor stap wordt hierin uitgelegd hoe u dit transferhulpmiddel verantwoord gebruikt. Om goed te kunnen werken met het glijzeil is het ook belangrijk dat de matras voldoende hard is.
Belangrijk om te weten
- Glijzeilen en andere transferhulpmiddelen voor in bed zijn alleen geschikt voor verplaatsingen binnen de grenzen van het bed. Gebruik deze hulpmiddelen nooit voor verplaatsingen (overschuiven) van bed naar bijvoorbeeld een stoel of rolstoel.
- Glijzeilen slijten bij veelvuldig gebruik. Soms zijn ze ronduit stroef, dan heeft het geen zin om ze nog te gebruiken en moeten ze vervangen worden. Omdat de snelheid waarmee de glijzeilen slijten per merk verschilt en afhangt van de gebruiksintensiteit en wasfrequentie, is er geen vaste termijn voor vervanging te noemen. Het kan drie maanden zijn, maar dus ook veel langer duren. Houd de glijkwaliteit van de glijzeilen dus goed in de gaten, of kies voor disposable glijzeilen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
Glijzeilen en andere transferhulpmiddelen zijn er in verschillende uitvoeringen:
- Eénrichtingsglijzeilen zorgen ervoor dat iemand niet onderuit kan glijden. De stroeve plekken kunnen wel doorligwonden veroorzaken.
- Glijlakens bestaan uit glad materiaal, vaak parachutestof. Het zachte materiaal geeft weinig wrijving en helpt doorliggen voorkomen. Deze kunnen op bed blijven liggen en worden ook aanbevolen bij klachten bij omdraaien in bed door Parkinson.
- Tunnellakens bestaan uit twee gladde lagen op elkaar en die makkelijk over elkaar glijden.
- Roldekens lijken op tunnellakens, maar dan extra dik en zacht. U gebruikt deze bij mensen met een gevoelige huid. Roldekens glijden wel minder goed.
- Draaibed-systeem voor het draaien en verplaatsen van bedlegerige cliënten met beperkingen, chronische pijn én/of angst. Het systeem bestaat uit een glijlaken, een wentellaken, een handbediening en twee rolbuizen aan weerzijden van het bed. Met de handbediening windt u het draailaken om de rol, waardoor u of uw naaste in een zorgbed (hoog-laag of laag-laag) verplaatst of omgedraaid wordt zonder een zware fysieke inspanning. Er is een speciale uitvoering die tot maximaal 400 kg kan draaien en verplaatsen.
Alternatieven
- Voor kleine verplaatsingen (transfers) kunt u speciale zeer gladde handschoenen gebruiken die de zorgverlener of mantelzorger eerst onder uw lichaam brengt.
- Glijlaken als er een fase aanbreekt dat verplaatsen met een glijzeil te veel energie kost en het prettiger is als het laken standaard op bed ligt (bijvoorbeeld: Wendylett of Decocare).
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer: tips bij het verplaatsen en draaien in bed.
- E-learning voor het gebruik van glijzeilen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactGlijzeil met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!