Glijzeil

U gebruikt glijzeilen of andere transferhulpmiddelen om iemand te verplaatsen of in een andere houding te brengen. Bijvoorbeeld in, naar of uit bed. Glijzeilen heten ook wel glijlakens.

Waarvoor dient een glijzeil of glijlaken?

Met glijzeilen en andere transferhulpmiddelen voor in bed kunt u zonder te tillen iemand in een liggende houding helpen omdraaien, verschuiven of verplaatsen. Deze hulpmiddelen zijn geschikt voor mensen die zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen in bed, maar ook voor mensen die deels mee kunnen helpen.

Hoe werkt een glijzeil of glijlaken?

Glijzeilen zijn goede transferhulpmiddelen, maar zijn niet eenvoudig in gebruik. Voor goed gebruik van een glijzeil, zie het stappenplan in arbocatalogus VVT. Stap voor stap wordt hierin uitgelegd hoe u dit transferhulpmiddel verantwoord gebruikt.

Belangrijk om te weten

 • Glijzeilen en andere transferhulpmiddelen voor in bed zijn alleen geschikt voor verplaatsingen binnen de grenzen van het bed. Gebruik deze hulpmiddelen nooit voor verplaatsingen (overschuiven) van bed naar bijvoorbeeld een stoel of rolstoel.
 • Om goed te kunnen werken met glijzeilen is het belangrijk dat de matras voldoende hard is.
 • Voor kleine verplaatsingen (transfers) kunt u speciale zeer gladde handschoenen gebruiken die de zorgverlener of mantelzorger eerst onder uw lichaam brengt.
 • Glijzeilen slijten bij veelvuldig gebruik. Soms zijn ze ronduit
  stroef, dan heeft het geen zin om ze nog te gebruiken en moeten ze vervangen worden. Omdat de snelheid waarmee de glijzeilen slijten per merk verschilt en afhangt van de gebruiksintensiteit en wasfrequentie, is er geen vaste termijn voor vervanging te noemen. Het kan drie maanden  zijn, maar dus ook veel langer duren. Houd de glijkwaliteit
  van de glijzeilen dus goed in de gaten, of kies voor disposable glijzeilen.

Uitvoeringen

Glijzeilen en andere transferhulpmiddelen zijn er in verschillende uitvoeringen:
 • Eénrichtingsglijzeilen zorgen ervoor dat iemand niet onderuit kan glijden. De stroeve plekken kunnen wel doorligwonden veroorzaken.
 • Glijlakens bestaan uit glad materiaal, vaak parachutestof. Het zachte materiaal geeft weinig wrijving en helpt doorliggen voorkomen.
 • Tunnellakens bestaan uit twee gladde lagen op elkaar en die makkelijk over elkaar glijden.
 • Roldekens lijken op tunnellakens, maar dan extra dik en zacht. U gebruikt deze bij mensen met een gevoelige huid. Roldekens glijden wel minder goed.
 • Draaibed-systeem voor het draaien en verplaatsen van bedlegerige cliënten met beperkingen, chronische pijn én/of angst. Het systeem bestaat uit een glijlaken, een wentellaken, een handbediening en twee rolbuizen aan weerzijden van het bed. Met de handbediening windt u het draailaken om de rol, waardoor u of uw naaste in een zorgbed (hoog-laag of laag-laag) verplaatst of omgedraaid wordt zonder een zware fysieke inspanning. Er is een speciale uitvoering die tot maximaal 400 kg kan draaien en verplaatsen.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding. Waar vindt u het hulpmiddel?
 • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
 • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
 • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 1 juli 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Mantelzorgers

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier