Dwaaldetectie
Hoe zorgt u ervoor dat u iemand die dwaalt of wegloopt terug kan vinden? Simpele middelen helpen vaak al, zoals een armband met contactgegevens. Met dwaaldetectie via GPS volgt u en weet u waar iemand zich bevindt.
Laatst bijgewerkt op: 31-08-2023
Waarvoor dient dwaaldetectie?
U kunt met dwaaldetectie mensen die verdwalen, dwalen of weglopen terugvinden en veilig terugbrengen.
Hoe werkt dwaaldetectie?
Met een siliconen, rubberen of stoffen polsbandje met naam en telefoonnummer bent u bereikbaar. Een detectiesysteem met GPS-tracker geeft de exacte locatie. U laat dan iemand een zendertje dragen dat bijvoorbeeld in een kledingstuk, broeksriem, schoen of tas wordt gedragen. U kunt iemand dan volgen en lokaliseren via een webportaal of een smartphone. Een GPS systeem met een mobiel alarm zorgt voor een spreek en luister verbinding met een contactpersoon of centrale.
Belangrijk om te weten
- Gegraveerde siliconen of rubberen postbandjes met naam en telefoonnummer zijn er in 9 kleuren en 7 maten.
- Indien de detectie met GPS gebruik maakt van een centrale, zijn daar abonnementskosten aan verbonden.
- Op sommige detectiesystemen kunt u een veilige zone instellen, waarbinnen iemand vrijelijk kan bewegen.
- Sommige systemen hebben ook een noodknop.
- Weer en omgeving hebben invloed op het functioneren van GPS.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Een GPS-tracker heeft een compact formaat en is licht van gewicht, met gratis app voor de smartphone en tablet. U vindt online de locatie, u kunt bellen en in geval van nood is er een alarmfunctie.
- SOS-armbandje met een nummer van een alarmcentrale. Met de unieke code verbindt de centrale u door naar de door u gekozen contactpersonen. De centrale spreekt vijf talen, dus ook geschikt voor in het buitenland. Voor deze service sluit u een abonnement af.
- De riem met GPS-tracker is geschikt voor mensen die dwalen met Alzheimer of andere vormen van dementie.
Alternatieven
- Gegraveerde siliconen of rubberen postbandjes met naam en telefoonnummer zijn er in 9 kleuren en 7 maten.
- Hulpkaart, kan bij geheugenproblemen uitleggen aan omstanders wat er aan de hand is.
- Sommige personenalarmeringen zijn ook interactief en buiten te gebruiken.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Dwaaldetectie met GPS is een vrijheidsbeperking. Meer informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking vindt u in het boekje: 'Alternatievenbundel: Inspiratie voor vrijwillige én passende zorg', Vilans 2020.
- Er is ook een inspiratiebox met Vilans-producten: Technologie in de langdurende zorg.
- Veilig dwalen met GPS vindt u op www.zorgvannu.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDwaaldetectie met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!