Tips bij gebruik van een pen of stift met een dop
Een dop van of op een stift of pen doen kan lastig zijn bij aandoeningen van de hand, zoals reuma of als gevolg van een hersenaandoening. Hierdoor heeft u mogelijk geen of minder kracht in uw handen, of is het lastig om uw vingers aan te sturen of pijnlijk om uw vingers te gebruiken. Hieronder worden tips gegeven die deze handeling eenvoudiger maken.
Laatst bijgewerkt op: 02-05-2024
Bij verminderde arm- of handfunctie
- Gebruik stiften en pennen met doppen die eenvoudig, zonder veel kracht te zetten, van de pen of stift afgehaald kunnen worden.
- Klem de dop tussen uw lippen en trek de pen van u af om de dop eraf te krijgen. Andersom krijgt u zo de dop er ook weer op.
- Klem de pen tussen uw benen en trek de dop van de pen af of duw hem op de pen.
- Gebruik twee handen in plaats van één, hiermee heeft u meer grip.
- Doe een ruwe pleister of antislipmateriaal om de pen en de dop voor meer grip. Of gebruik een handschoen met antisliplaag.
- Probeer of een driehoekige of vierkante stift meer grip biedt dan een ronde stift.
- Stiften zijn in verschillende diktes te verkrijgen. Dikkere stiften geven meer grip op de dop dan dunne stiften. Maar ook hier geldt: let op dat de doppen eenvoudig te verwijderen zijn.
- U kunt een dop ook lichtjes verwarmen (bijvoorbeeld met warm water) voor u deze op de stift plaatst. Hierdoor wordt het materiaal mogelijk iets soepeler en makkelijker te hanteren.
- U kunt een rubberen greepaanpassing of elastiek om de pen of dop doen om extra grip te hebben bij het los- of vastdraaien van de dop.
Alternatieven
- Gebruik een pen zonder dop, met een drukmechanisme waarmee u de punt in of uit de pen drukt.
- Overweeg om in plaats van stiften aquarelpotloden te gebruiken. De kern is harder dan het gemiddelde potlood, maar is niet té hard. Doordat de punt lang scherp blijft, gaan ze ook lang mee.
- Gebruik eventueel een dopsleutel om de dop van een stift te halen en er weer op te doen. Dit is een handig gereedschap dat u extra grip en hefboomwerking geeft, waardoor de handeling makkelijker wordt.
Meer informatie
- Bekijk verschillende hulpmiddelen voor het uitoefenen van hobby’s op de Hulpmiddelenwijzer.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.