Tremorlepel
Met een tremorlepel kunt u zelfstandig eten als u een beperkte hand en/of armfunctie heeft. Ook al draait of buigt u uw hand of arm, het eten valt niet van de lepel. Deze anti-trillepel vangt ook uw tremoren of trillen op.
Laatst bijgewerkt op: 05-08-2024
Waarvoor dient een tremorlepel?
Met een tremorlepel kunt u zonder hulp eten zonder te morsen als u een beperkte hand- en/of armmobiliteit hebt of last heeft van een tremor of trillen vanwege een beroerte, spierziekten of Parkinson.
Hoe werkt een tremorlepel?
Een systeem van tegengewicht en rotatieassen zorgt er voor dat de lepel stabiel blijft. Ook als men de hand of arm trilt, draait, buigt of beweegt. Het eten op de lepel valt daardoor niet van de lepel af.
Belangrijk om te weten
- Bevat geen elektrische componenten of batterijen en is daarom geschikt voor de afwasmachine.
- Geschikt voor rechts- en linkshandig gebruik.
- Bij een verzwakte greep kan een ander handvat beter geschikt zijn: dikker, lichter, voorgevormd, ergonomisch of met een clip.
- Een ergotherapeut kan u adviseren of dit hulpmiddel voor u passend is.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Er is ook een elektrische variant, een corrigerende lepel op stroom. Het handvat moet u eerst opladen op een laadstation. Deze Gyenno Spoon signaleert bij het eten de trilling in de hand en compenseert de beweging.
Alternatieven
- Een gewichtsmanchet of verzwaarde polsband heeft wellicht ook het gewenste effect en u kunt deze ook gebruiken bij andere activiteiten.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer informatie over Parkinson en hulpmiddelen.
- Innovatie op Zorgvannu.nl: eten met een anti-tril lepel.
- Ervaringsverhaal: Linda (57) "Trillende handen betekenden het einde aan mijn carrière" Bron: website van het Parkinsonfonds.
- Op Dokter.nl: Wat is een tremor? Uitleg over de verschillende soorten en achtergronden.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTremorlepel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!