Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Herkenningsbord voor doven en slechthorenden

Als u omgevingsgeluiden of gesproken woord slecht of niet kunt horen, wilt u dat laten zien in het verkeer en soms ook in uw omgeving. Het internationaal erkende symbool voor Limited Hearing en het Nederlandse SH-bord geven dit aan.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een herkenningsbord?

    Door een symbool of bord op uw vervoermiddel is ook voor andere verkeersdeelnemers duidelijk dat u slecht of niet kunt horen. Zij kunnen hiermee rekening houden, waardoor u veilige(r) en ontspannen kunt deelnemen aan het verkeer.

    Hoe werkt een herkenningsbord?

    Het Limited Hearing-bord is van kunststof, reflecteert en is voorzien van bevestigingsmateriaal voor op uw vervoermiddel, rugtas of hesje. Het SH-bord is van aluminium en heeft een oplichtende streep.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    Het witte SH-bord met de rode streep en zonder oor is niet algemeen geaccepteerd zoals het internationaal Limited Hearing-bord. Door onbekendheid bij het 'grote' publiek is het dragen van het SH-bordje niet verkeersveiliger. Wel is het door de kleuren een signaal dat oplettendheid bevordert.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Limited Hearing staat voor Beperkt Horen. U laat met dit bordje aan andere weggebruikers weten dat u hen niet hoort toeteren of bellen. Meer informatie: worldwidevisible.com.
    • Een bord met de letters SH.
    • Blauw/witte stickers met een streep door een oor.
    • Een pasje op pinpaskaartformaat met op de voorkant de tekst: 'Ik ben slechthorend.' En op de achterkant de tekst: 'Spreekt u langzaam en duidelijk, dank u wel.'

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHerkenningsbord voor doven en slechthorenden met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 20-07-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: