Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Alarmsysteem, epilepsie

Epileptische aanvallen kunnen risico's met zich meebrengen. Bij bepaalde aanvallen zijn deze risico's groter dan bij andere. Hulpmiddelen, waaronder alarmsystemen, kunnen in sommige gevallen helpen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bron: Het Epilepsiefonds

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 04-09-2024

    Waarvoor dient een alarmsysteem voor epilepsie?

    Aanvalsdetectie en -alarmering wordt gebruikt om aanvallen op te merken, zodat de omgeving hulp kan bieden als dat nodig is. Een detectie- en alarmeringsapparaat signaleert een aanval en geeft dan een alarm af. Zo kan het apparaat levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies helpen voorkomen.

    Hoe werkt een alarmsysteem voor epilepsie?

    Als iemand een aanval voelt aankomen, voldoet vaak een eenvoudig alarmsysteem of GPS-systeem waarbij de persoon met de aanval op een knop moet drukken. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of er wordt doorgeschakeld naar een (mobiele) telefoon. Voor aanvallen met bewustzijnsverlies die iemand niet voelt aankomen, bestaat op dit moment alleen betrouwbare apparatuur bij tonisch-clonische aanvallen, (langdurende) tonische aanvallen en hypermotore aanvallen. Een bedmatje, pols- of armband reageert bijvoorbeeld op de heftige bewegingen van een tonisch-clonische aanval. Een detectieapparaat kan echter nooit garanderen dat iedere aanval gemeld wordt. Overleg met uw neuroloog of zo'n apparaat in uw situatie geschikt en noodzakelijk is.

    YouTube video thumbnail

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Een overzicht van detectie- en alarmeringsapparatuur vindt u in de ‘Aanvalsdetectie keuzehulp’ . Deze keuzehulp is gemaakt door EpilepsieNL en de epilepsiecentra Kempenhaeghe en SEIN.

    Alternatieven

    • Voelt u de aanvallen aankomen? Dan zou personenalarmering kunnen volstaan. De zorgverzekeraar vergoedt alleen de apparatuur. De abonnementskosten die bij personenalarmering horen moet u zelf betalen. Om personenalarmering vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar, hebt u wel een verklaring van uw huisarts nodig waarin staat dat u personenalarmering nodig hebt. 

    Wordt het vergoed?

    • Aanvalsalarmering voor epilepsie wordt niet standaard vergoed.

    Hoe te verkrijgen?

    • Als u erover denkt om een alarmeringsapparaat aan te schaffen, is het raadzaam om bij uw verzekeraar na te vragen omdat de voorwaarden kunnen veranderen. Op dit moment vergoedt een aantal zorgverzekeraars in bepaalde aanvullende verzekeringen op advies van een epilepsiecentrum één detectiematje (Emfit). Sommige leveranciers bieden een proefperiode. Zo weet u of het apparaat bij uw aanvallen werkt voordat u het aanschaft. Kijk daarvoor bij de producten in de ‘Aanvalsdetectie keuzehulp’'. Overigens is dit soort apparatuur maar voor een kleine groep mensen nodig en zinvol. De meeste mensen worden met medicijnen aanvalsvrij. Daarom wordt meestal eerst afgewacht of de behandeling aanslaat.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAlarmsysteem, epilepsie met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: