Tips voor het openen van een deur
Bij een verminderde arm- of handfunctie of bij rolstoelafhankelijkheid kan het openen van een deur lastig zijn. De onderstaande tips kunnen u hierbij helpen.
Laatst bijgewerkt op: 06-09-2024
Voorbereiding
- Zorg voor soepele scharnieren en sloten; een druppel olie kan helpen.
- Verwijder zware drangers, zo gaat de deur lichter open en dicht.
- Voorzie de deurklink van een lus of koord, zodat uw hand of onderarm hier kan inhaken. Zo hebt u meer houvast op de deurklink of kunt u de deur makkelijker dicht trekken.
- Verleng de deurklink. Met tape en een stang komt u een heel eind en hebt u meer hefboom. Er zijn ook 'deurklink opzetstukken’ te koop om de klink makkelijker met de onderarm te kunnen openen.
Moeite met de sleutel omdraaien
- Gebruik een sleutelverlenger of ander type sleutelhulp. Er zijn standaardvarianten te koop, maar uw sleutel kan door een ergotherapeut of revalidatietechnicus ook op maat aangepast worden.
- Zet een handgreep op uw deur, zodat u net dat rukje kan geven bij het omdraaien van de sleutel. Kies eventueel een greep waar u uw onderarm in kan haken als u met uw hand de greep niet kunt vasthouden.
- Plaats een elektronisch slot of slim slot. Deze openen met een digitale sleutel; een mechanische sleutel omdraaien is zo niet nodig. Ze zijn bedienbaar met een knop of telefoon.
Openen van een naar u toe draaiende deur
Met minder kracht in arm of hand
Als u minder kracht heeft kunt u het volgende stappenplan gebruiken:
- Stap 1: Ga met uw voeten dicht bij de deur staan
- Stap 2: Leg uw hand op de deurklink en druk deze naar beneden
- Stap 3: Stap met uw voeten naar achteren, terwijl u de deurklink nog in uw hand, dicht bij uw romp houdt. Zo kan u met hulp van uw beenkracht en uw lichaamsgewicht de deur openen. Stap met uw voeten naar achteren, terwijl u de deurklink nog in uw hand, dicht bij uw romp houdt. Zo kan u met hulp van uw beenkracht/lichaamsgewicht de deur openen.
Vanuit de rolstoel
Volg onderstaand stappenplan als u in een rolstoel zit:
- Stap 1: Zet de rolstoel niet voor de deur, maar met de voorwielen in een hoek van ongeveer 45 graden naar de deuren en uw gezicht richting de deurklink.
- Stap 2: Reik naar de deurklink en open de deur zo ver mogelijk.
- Stap 3: Rij naar voren om beter bij de deur te kunnen en trek de deur zo nodig nog wat verder open om er helemaal doorheen te kunnen. Het voorgaande kan ook in één vloeiende beweging: doe bij het openen van de deur de andere hand tegen de muur naast de klink en beweeg u door de deur.
Of probeer onderstaand stappenplan:
Bekijk onderstaande video voor een demonstratie:
The Wheelchair Skills College
Openen van een van u af draaiende deur
Met minder kracht in arm of hand
Volg onderstaand stappenplan voor het openen van een van u af draaiende deur:
- Stap 1: Ga met uw voeten dicht bij de deur staan.
- Stap 2: Leg uw hand op de deurklink en druk deze naar beneden.
- Stap 3: Stap met uw voeten naar voren en druk de deur open met uw borst of rug. Haal de beweging uit uw benen in plaats van alleen uit uw armen.Leun met uw onder- of bovenarm op de klink en druk met uw lichaamsgewicht en uw arm de klink naar beneden. Duw daarna met uw voeten of knie de deur open.
Vanuit de rolstoel
Volg onderstaand stappenplan als u in een rolstoel zit:
- Stap 1: Ga met uw rolstoel voor de deur staan.
- Stap 2: Leg uw hand op de deurklink en duw deze naar beneden.
- Stap 3: Duw de deur een stukje van u af.
- Stap 4: Rij nu verder naar voren om beter bij de deur te kunnen en zwaai de deur zo ver open dat u erdoorheen kan. Het voorgaande kan ook in één vloeiende beweging: Houd dan de deurklink vast met de ene hand en duw de rolstoel naar voren met de andere hand op de hoepel/ óf de andere hand in het kozijn.
Bekijk onderstaande video voor een demonstratie:
The Wheelchair Skills College
Meer informatie
- Zie ook onze tips voor het sluiten van een deur.
- Bekijk de verschillende hulpmiddelen voor ramen en deuren op de Hulpmiddelenwijzer.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.