Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hoofdbeschermer

Loopt u, uw kind of uw partner risico op vallen, bijvoorbeeld door epilepsie? Hoofdbeschermers of epilepsiehelmen voorkomen letsel aan het hoofd bij vallen of stoten, zoals bij een aanval van epilepsie. Voor gebruik van een hoofdbeschermer moet gekeken worden waar en wanneer er risico op vallen is. Dit kan samen met een epilepsieverpleegkundige, epilepsie consulent of verpleegkundig specialist in samenspraak met uw behandelend specialist.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 13-09-2023

    Waarvoor dient een hoofdbeschermer?

    Hoofdbeschermers of valhelmen voorkomen hoofdletsel bij personen die regelmatig vallen en geen opvangreflex hebben. Ook te gebruiken om vallen of stoten te voorkomen als medicatie bij epilepsie (nog) niet aanslaat.

    Hoe werkt een hoofdbeschermer?

    De hoofdbeschermer is van pvc (kunststof), leer of stof. De hoofdbeschermer heeft een sluiting onder de kin en ventilatiegaten, behalve bij de pruik- of pethelmen. De epilepsiehelm heeft een brede stootrand aan voor- of achterzijde.

    Belangrijk om te weten

    • Er zijn verschillende soorten hoofdbeschermers voor baby's, kinderen en volwassenen. De prijzen verschillen nogal.
    • Om de beschermer een andere look en feel te geven zijn er speciale hoesjes van stretchstof voor de helm.
    • Voor het aanschaffen van epilepsiehelm op maat heeft u een medische machtiging nodig. Eerst is er een intakegesprek om een geschikte hoofdbeschermer te vinden. Daarna volgt een pasafspraak voor draagcomfort en als laatste een afleverafspraak.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • De standaard valhelm biedt bescherming bij alle valpatronen. 
    • De epilepsiehelm is beschikbaar in verschillende maten, kleuren en modellen. Er zijn mogelijkheden voor een extra kinbescherming of voor- of achterstootranden. Sein.nl waar moet een valhelm aan voldoen.
    • Het schedelkapje, ook wel de pet- of mutshelm genoemd, biedt bescherming bij een licht valrisico.
    • Maathelmen: de lederen helm biedt lichte bescherming tijdens het naar voren, opzij en naar achteren vallen. Deze helm beschermt het voor- en achterhoofd. Er bestaan voor maathelmen extra's, zoals een kinbescherming, een voorhoofdstootrand of een verstevigde achterhoofdbescherming. Ze bieden een goed draagcomfort.
    • Maathelmen: de integraalhelm biedt bescherming bij alle soorten van vallen. De helm beschermt vooral de zij- en achterkant van het hoofd. Naast kinbescherming kunt u kiezen uit verschillende sluitingen, stootbumpers, ventilatiegaten en andere aanpassingen.
    • Ribcap is een beschermende muts met ingenaaide beschermpads voor kinderen en volwassenen.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHoofdbeschermer met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: