Alarmeringssysteem, instelling

Wist u dat een alarmeringssysteem steeds vaker gebruikt wordt in zorginstellingen? Met dit systeem kunnen cliënten op afstand in de gaten gehouden worden én zelf een dringende zorgvraag melden. Ook biedt het systeem het voordeel dat medewerkers op tijd kunnen reageren op risicovolle situaties. Dit alarmeringssysteem in instellingen wordt ook wel toezichthoudende domotica genoemd.

Waarvoor dient een alarmeringssysteem?

Alarmeringssystemen waarschuwen een zorgmedewerker dat een cliënt een acute zorgvraag heeft. Of het systeem signaleert een mogelijke noodsituatie, bijvoorbeeld bij cliënten die geen alarmknop meer kunnen bedienen.

Hoe werkt een alarmeringssysteem?

Via het alarmeringssysteem worden zorgmedewerkers op hun oproepsysteem - bijvoorbeeld een smartphone - gewaarschuwd als een cliënt hulp nodig heeft of bijvoorbeeld langer dan 15 minuten uit bed is in de nacht.  Dit kan per cliënt of kamer ingeregeld worden. Sommige systemen hebben de mogelijkheid om op afstand een spreek-luisterverbinding tussen de zorgmedewerker en een verpleegoproepsysteem op de kamer van de cliënt tot stand te brengen. Zo kan een cliënt bijvoorbeeld worden gerustgesteld dat er hulp onderweg is.

Belangrijk om te weten

  • De zorginstelling biedt het alarmeringssysteem aan. Aan de ene kant is het gebruik van alarmeringssystemen een inbreuk op de privacy, maar aan de andere kant worden de cliënten in de nacht minder gestoord door zorgmedewerkers die standaard komen kijken of alles goed gaat.
  • Bij sommige systemen kan via cameratechnologie op afstand worden gecontroleerd of het nodig is om bij een alarmmelding in actie te komen. Als er niets aan de hand blijkt te zijn, kan zo worden voorkomen dat de zorgmedewerker onnodig de cliënt op zijn/haar kamer stoort.
  • Toezichthoudende domotica is een vrijheidsbeperkende maatregel. Meer informatie over vrijheidsbeperking in zorginstellingen op het Vilans Kennisplein Zorg voor Beter.
Leren door doen, slimme alarmering

Uitvoeringen

Per systeem verschilt de soort alarmering en hoe de alarmering tot stand komt:
  • Verpleegoproepsysteem of actief alarmeringssysteem: een kastje aan de muur of een afstandsbediening waarmee een cliënt zelf een acute zorgvraag of noodsituatie kan melden door op een rode knop te drukken.
  • Camera’s met beeldinterpretatie of nietsziende sensoren die bewegende objecten kunnen herkennen, bijvoorbeeld een melding geven wanneer een cliënt uit bed gaat of de kamer verlaat of wanneer de cliënt na 15 minuten nog niet is teruggekeerd.
  • Uitluistersystemen die een melding geven als het geluid op een kamer verandert, bijvoorbeeld boven een bepaalde drempelwaarde komt, wat kan wijzen op onrust bij de cliënt.

Wordt het vergoed?

Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS)
 

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 14 april 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Technische zorghulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier