Tillift, passief

Kunt uw (mantel)verzorger u niet meer tillen en verzorgen? Passieve tilliften bieden hulp bij het overeind komen vanuit zit of lig, en andersom. Terwijl u in de tillift zit of ligt, kunt u met de tillift van de ene naar de andere plek gereden worden. Een actieve tillift gebruikt u als u zelf nog kracht heeft.

Waarvoor dient een passieve tillift?

Naast hulp bij overeind komen en verplaatsen ondersteunt een passieve tillift ook bij overschuiven (transfer) van een stoel naar het bed of van een rolstoel naar het toilet. Bovendien leent de passieve lift zich goed om mensen in een goede houding en op een goede hoogte te verzorgen. Bijvoorbeeld voor wassen van het onderlichaam, verwisselen van incontinentiemateriaal en aan- en uitkleden. Hiermee is het verzorgen minder zwaar.

Hoe werkt een passieve tillift?

De tilband wordt eerst onder het lichaam gelegd en daarna aan de tillift vastgemaakt. U zit in een halfliggende houding in de tilband. De zorgverlener of mantelzorger laat u dan langzaam overeind komen, waardoor verzorging en/of verplaatsen gemakkelijker is.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Er zijn veel soorten tilliften op de markt. Schakel een deskundige zoals een ergotherapeut in om de juiste keuze te maken.
  • Een goede instructie en gebruiksaanwijzing zijn nodig om ongelukken te voorkomen. Onderhoud en service zijn extra belangrijk bij tillifften.
  • De meeste passieve tilliften dragen tot 150 kg. Voor zwaardere mensen bestaan speciale liften.
  • Er bestaan ook tilliften geschikt voor bevestiging aan plafond of muur.
Informatie
Hoe gebruik je een tillift goed? Bekijk de werking in deze video. (bron: Goed Gebruik)

Uitvoeringen

Er zijn verschillende soorten tilliften op de markt:
  • Mechanische of elektrische tillift met 2-punts ophanging. De tilband wordt op 2 punten op de hoogte van de romp vastgezet.
  • Mechanische of elektrische tillift met 4-punts ophanging. De tilband wordt op 2x2 punten op de hoogte van de schouders en de bovenbenen vastgezet.
  • Inklapbare tillift die werkt op een accu en die u kunt meenemen,  bijvoorbeeld op vakantie.
Bekijk ook de informatie over actieve tilliften.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 19 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier