Smarthome

Met smarthome kunt u via een afstandsbediening, smartphone of een tablet diverse voorzieningen in een woning op afstand besturen. Onder het begrip 'smarthome' vallen heel eenvoudige systemen, maar ook complexe en duurdere systemen en ook nog specifieke systemen voor mensen met ernstige beperkingen. Smarthome of domotica heet ook wel huisautomatisering.

Waarvoor dient smarthome?

Smarthome stelt u in staat om allerlei handelingen die nodig zijn om (comfortabel) te leven in uw huis op afstand te regelen. Bijvoorbeeld het bedienen van verlichting, deuren, ramen en gordijnen zonder te hoeven opstaan en lopen. Maar ook (voor)programmeren van uw oven of verwarming via uw smartphone of tablet.

Hoe werkt smarthome?

De eenvoudige smarthomesystemen werken meestal met onderdelen die tussen de verlichting of apparatenstekkers in wandcontactdozen worden ingeplugd. U bedient het systeem met een afstandsbediening. Hiermee schakelt u apparaten aan of uit. U koopt eenvoudige domoticasystemen bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken.

Bij de complexere smarthomesystemen worden onderdelen ingebouwd in een woning (bijvoorbeeld achter een lichtschakelaar). De bediening gaat via een aanraakscherm of app op de smartphone. Deze complexe  systemen zijn via een elektrotechnisch installatiebedrijf verkrijgbaar.
De specifieke systemen hebben een bediening die is afgestemd op iemands beperking, bijvoorbeeld via oogbeweging. Dit is maatwerk door gespecialiseerde bedrijven.

Belangrijk om te weten

  • Alleen specifieke systemen worden vergoed.
  • Eenvoudige en goedkope systemen kunnen goed helpen, hoewel ze niet speciaal voor mensen met beperkingen zijn ontworpen.
  • U kunt de complexere systemen verkrijgen bij elektrotechnische installatiebedrijven. U kiest dan bij voorkeur installateurs aangesloten bij Uneto-VNI en bovendien met het label 'comfort installateur'. Dat zijn bedrijven gespecialiseerd in het werken voor ouderen of mensen met een beperking.
  • Meer informatie over consumenten-eHealth op het kennisplein Zorg voor Beter.
  • Er is ook een inspiratiebox met Vilans-producten: Technologie in de langdurende zorg.
  • De Consumentenbond heeft een keuzehulp smarthome.
Wat is smarthome? - Slimme toestellen voor in je woning

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 17 april 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier