Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder of CO-melder waarschuwt als er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in de lucht aanwezig is. Dit is heel belangrijk omdat u het gas niet ziet, ruikt of proeft en dodelijk is. Ook als u de apparaten regelmatig laat controleren is het verplicht om een CO-melder op te hangen. Vooral in kleine, slecht te ventileren of zelfs geheel afgesloten ruimtes, is een melder een levensredder. Meer over koolmonoxide en de gevaren vindt u op de website van de brandweer.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 12-02-2024

    Waarvoor dient een koolmonoxidemelder?

    Koolmonoxide of CO-melder is verplicht en waarschuwt u op tijd voor een levensgevaarlijke situatie. Door die waarschuwing kunt u ingrijpen, zoals ramen en deuren te openen of vluchten als u verder niets kan of weet te doen.

    Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

    De sensor van een koolmonoxidemelder bestaat uit een gel met chemische stoffen waaronder zwavelzuur. Bij een schadelijke hoeveelheid koolmonoxide ontstaat er een chemische reactie in de gel en de melder geeft een signaal.

    Een CO-melder plaats u:

    • tegen het plafond, in de buurt van het apparaat dat op gas werkt. Denk hierbij aan een verwarmingsketel, gaskachel of de geiser in de keuken.
    • op een centraal punt in overige ruimtes, in de slaapkamer op ademhoogte.
    • in de luchtstroom, minstens 30 centimeter uit de hoeken en nooit bij een luchtrooster, achter een gordijn of een kast.

    Sommige melders werken alleen op batterijen, deze heten autonoom of zelfstandig. De meeste melders zijn aangesloten op het net en gebruiken een batterij als de elektriciteit uitvalt. 

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel kan veel ellende veroorzaken. Zorg voor een goede installatie en onderhoud de apparaten op de juiste wijze.
    • Lees de gebruiksaanwijzing goed door op wat te doen bij vals alarm maar ook voor het onderhoud. Tip: let op het stickertje met de houdbaarheidsdatum en vervang de melder op tijd.
    • Gebruik een CO-melder als u apparaten gebruikt op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte. Zeker als ze geen directe afvoer naar buiten hebben.
    • Gebruikt u uw kachel of open haard als allesbrander? Dan kunnen er  problemen in de schoorsteen ontstaan. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, en daarmee ook koolmonoxide, in uw (huis)kamer terecht.
    • Ook bij tijdelijk gebruik van bijvoorbeeld heaters of barbecues in partytenten of afgesloten schuurtjes moet u waakzaam zijn en zorgen voor ventilatie.
    • Er zijn ook rookmelders, u heeft beiden nodig.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Combimelders: rook- en koolmonoxidemelders in één. Voor de ruimte waarin een verbrandingstoestel, bijvoorbeeld Cv-ketel, staat. In andere ruimtes gebruikt u losse meters, om op verschillende hoogtes op te hangen.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKoolmonoxidemelder met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: