Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor zelf organiseren bij Huntington

Het is fijn om de dingen zo lang mogelijk zelf te kunnen blijven doen. Om langer thuis te blijven wonen met de ziekte van Huntington is ondersteuning bij het zelf organiseren belangrijk. Ook de sociale omgeving, partner, ouders, kinderen, familie, vrienden en buren spelen een grote rol. Tips en hulpmiddelen om voor uzelf te zorgen, voor uw planning, uw geheugen te ondersteunen en om (financieel) overzicht te houden.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 14-10-2024

    Voor uzelf zorgen

    Een dagindeling kan belangrijk zijn om in te schatten hoeveel energie u heeft en hoeveel u voor bepaalde activiteiten nodig heeft. Sommige activiteiten geven u ook weer energie! Energieverdeling, ontspanning, goed eten, slapen en bewegen zorgen voor balans in uw dagelijks leven. Overbelasting kan ontstaan door te veel activiteiten maar ook door zintuigelijke overprikkeling. Een (ergo)therapeut kijkt samen met u naar uw dagindeling en adviseert over hulpmiddelen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

    • Hulpmiddelen die u kalmeren zoals muziek of verzwaarde producten.
    • Bewegen in de buitenlucht is goed voor uw dag- en nachtritme én uw energiehuishouding.

    Bekijk ook de tips voor ontspanning, om sociale contacten te onderhouden, op visite of uit eten gaan.

    Planning

    Bij geheugenproblemen is het lastig om het overzicht te houden om de dagelijkse dingen zelfstandig te blijven doen. Het is fijn om de week door te nemen met een naaste en een planning te maken. Een vaste structuur en routines geven u houvast. U kunt gebruik maken van:

    • Als u gewend ben aan de digitale agenda in uw telefoon, kunt u hier de notificatie of herinneringsfunctie van gebruiken. Een digitale agenda is ook gelijk te schakelen (synchroniseren) met de agenda van uw naasten. Zo kunnen zij u ook een seintje geven of een afspraak toevoegen. Een digitale agenda op een tablet heeft een groter scherm, u kunt hiermee de hele week overzien.
    • Een kalender, agenda, planbord of organizer. Zorg dat deze hulpmiddelen voor u ook op een vaste plek liggen of hangen. Als de agenda open op de tafel ligt, loopt u er vaak langs en kijkt u regelmatig.
    • Gebruik kleuren of gekleurde vakken om verschillende activiteiten te onderscheiden. Maar u kunt ook kleuren gebruiken om uren, de ochtend of middag aan te geven.
    • Een dagelijkse to-do lijst op papier, waar u op kunt aangeven welke activiteiten u wilt doen en afstrepen welke al gedaan zijn. U kunt dit ook als een soort stappenplan gebruiken, deelstappen in een activiteit kunnen dan één voor één afgewerkt worden.

    Geheugensteuntjes

    We vergeten allemaal wel eens wat voordat we de deur uitgaan. Sleutels en de portemonnee vergeten maakt het wel heel lastig om de boodschappen te betalen of uw huis weer binnen te komen. Voorbeelden die u ondersteunen:

    • Plak een sticker of A4tje op ooghoogte aan de binnenkant van uw deur met de namen of foto’s van de spullen erop die u mee wilt nemen.
    • Sleutelvinder, geheugensteuntje dat signalen geven als u uw sleutel zoekt of als u de deur uitloopt zonder sleutel. 
    • Zorg dat u in (iedere) jas een reservesleutel heeft, en eventueel wat geld.
    • Een keycord met pasjes houder en sleutel kunt u aan de deurknop hangen, maak er een ritueel van. Bij thuiskomst hangt u het koord met pasje en sleutel weer aan de binnenkant van de deur. Of gebruik een vaste plek, bijvoorbeeld uw tafeltje in de gang naast uw buitendeur.
    • Apps, (beeld)horloges, geheugenklokken, zorgrobots of dagstructuurrobots kunt u ook inzetten om u helpen herinneren wat er op het programma staat of wat er gedaan moet worden.

    Administratie en financiën

    Juist voor het bijhouden van uw administratie en financiën is uw denkvermogen, geheugen en planning heel belangrijk. U kunt zelf maatregelen nemen, maar vraag hierbij ook advies van een ergotherapeut, maatschappelijk werker of casemanager. Of doe het samen met uw naaste. Voorbeelden van stappen die u al kunt nemen:

    • U kunt zoveel mogelijk automatisch laten afschrijven, energie, water, huur of hypotheek.
    • U kunt een vast bedrag pinnen of opnemen voor bijvoorbeeld iedere week, dan weet u hoeveel geld u precies kunt besteden. Als de biljetten of munten lastig voor u te pakken zijn, kan een grote, toegankelijke portemonnee of muntenhouder uitkomst bieden.
    • Heeft u problemen met onthouden van uw pincode? Dan kunt u contactloos betalen met uw pas of uw smartphone. Als u hier nog niet mee bekend bent, kunt u nu al gaan oefenen en een nieuwe routine ontwikkelen voor pinnen.  
    • Het kan zijn dat uw handtekening in de loop van de tijd steeds minder gaat lijken, vraag hiervoor advies bij uw bank. Zij kunnen met u meedenken. U kunt ook een handtekening-stempel laten maken. Maar deze zal niet voor elk document rechtsgeldig zijn.
    • Voor de toekomst is het belangrijk om op tijd een volmacht te regelen, nog voordat uw financiën, online zaken (onthouden van wachtwoorden) en beheer van eigendommen te ingewikkeld voor u worden.

    Ook voor het beheer van uw financiën en de administratie kunt u de hulp van een ergotherapeut, maatschappelijk werker of casemanager inschakelen. Zij kunnen met u meedenken en inschatten wanneer welke stappen ondernomen moeten worden. 

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten van Huntington Kennisnetwerk Nederland.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: