Communicatiehulp

Een communicatiehulp maakt het communiceren zonder spreken mogelijk of ondersteunt dit. U kunt de communicatiehulp op verschillende niveaus inzetten: van eenvoudig tot ingewikkeld. Er bestaan ook communicatiehulpen die ook de bediening bij fysieke beperkingen (bijvoorbeeld geen arm of handfunctie) overnemen.

Waarvoor dient een communicatiehulp?

Communicatiehulpen vervangen of ondersteunen het spreken bij het voeren van gesprekken of het doen van mededelingen.

Hoe werkt een communicatiehulp?

U bedient een speciale schakelaar waarmee u kiest uit 1 of meer boodschappen. U kunt met een andere soort communicatiehulp boodschappen achter knoppen programmeren. Als u dan een knop aanraakt of aanwijst, komt automatisch die boodschap in beeld. Meestal kunt u de betekenis van een knop aanpassen door een instelling of door het inbrengen van een speciale kaart met al gekozen symbolen en betekenissen. De meeste hulpen kunt u meenemen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Leveranciers gebruiken vaak het woord ‘dynamisch scherm’. Dat betekent dat u zelf de betekenis van de knoppen kunt aanpassen.
  • Sommige communicatiehulpen kunnen de boodschappen ook uitspreken.
Alternatief
  • Er bestaan ook heel eenvoudige (tijdelijke) oplossingen, zoals het gebruiken van een aantal afbeeldingen dat verband houdt met een betekenis. U kunt bijvoorbeeld een foto van een toilet gebruiken om aan te geven dat u naar het toilet wilt.
Informatie
Als je niet kunt praten, kun je toch communiceren

Uitvoeringen

  • Communicatiehulp met 1 knop. Hiermee kunt u één boodschap of actie communiceren. U past zelf de betekenis van de boodschap eenvoudig aan.
  • Communicatiehulp met 2-8 knoppen. Hiermee kunt u twee tot acht verschillende boodschappen of acties communiceren. U past zelf de betekenis van de boodschappen en acties eenvoudig aan. Vaak hebben de knoppen een symbool of een afbeelding die te maken heeft met de boodschap of actie.
  • Communicatiehulp met meer dan 8 knoppen. Hiermee kunt u meer dan acht verschillende boodschappen of acties communiceren. U past eenvoudig zelf de betekenis van de boodschappen en acties aan. Dat kan bijvoorbeeld door een kaart met voorgeselecteerde boodschappen in het apparaat te stoppen. Vaak hebben de knoppen een symbool of een afbeelding die te maken heeft met de boodschap of actie.
  • Communicatiehulp met tekst. Dit zijn losse apparaten met een toetsenbord en een scherm om de boodschap te lezen. U kunt onbeperkt zelf uw berichten opstellen die anderen van het scherm lezen.
  • Communicatiehulp met tekst en symbolen. Deze hulp werkt met een combinatie van symbolen en tekst (letters en woorden). Meestal zijn deze communicatiehulpen computerplatforms met speciale communicatiesoftware. U stelt zelf een kaart met voorgeselecteerde boodschappen samen die u in het apparaat stopt.
  • Communicatiehulp met symbolen. Op het scherm van deze hulp staan knoppen met symbolen. De betekenis van die symbolen kunt u aanpassen, bijvoorbeeld één woord of een hele zin.
  • Communicatiehulp met oogbediening. Een hulp met knoppen waarop tekst en/of symbolen staan die u met oogbewegingen bedient. U selecteert een knop door uw blik iets langer op een knop te richten. De boodschap onder die knop verschijnt daarna in beeld. U kunt de tijdsduur die u nodig heeft om uw blik op een knop te focussen zelf instellen.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Het hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet (gemeente) of de WIA (UWV). Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het UWV. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 24 maart 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier