Hoog-laag keuken

U kunt van verstelbare keukens het aanrechtblad met kookplaat en spoelbak hoger of lager (laten) zetten. Hierdoor stemt u de werkhoogte af op de hoogte waarop u gemakkelijk en veilig kunt werken, bijvoorbeeld vanuit een rolstoel of een trippelstoel.

Waarvoor dient een hoog-laag keuken?

Met in hoogte verstelbare keukens kunt u makkelijk bij het aanrecht en het werkblad als u in een stoel of rolstoel zit.

Hoe werkt een hoog-laag keuken?

Er bestaan keukens die u in een later stadium opnieuw op hoogte kunt instellen zonder ingrijpende verbouwing. Als meerdere mensen van de keuken gebruik maken, kunt u ook een keuken met de hand of elektrisch hoger en lager zetten op momenten dat dat nodig is.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • De meeste verstelbare keukens hebben geen keukenkasten onder het aanrecht, zodat u er met een rolstoel of trippelstoel onder kunt rijden.
  • Vaak is de gootsteen minder diep.
  • U kunt de keukens in allerlei vormen verkrijgen.
Alternatief
  • Er bestaan allerlei keukenaanpassingen, zoals in hoogte verstelbare kasten, speciale kookplaten, ergonomische kranen, speciale schakelaars en bedieningen.
Informatie
Hoog-laag-keuken

Uitvoeringen

  • Nastelbare keukens. U stelt deze keukens voor een langere periode in op een nieuwe werkhoogte. U kunt ze minder in hoogte verstellen dan de handmatige of zeker dan de elektrisch verstelbare keukens.
  • Handmatig verstelbare keukens. U brengt deze keukens zelfstandig op de gewenste werkhoogte op het moment dat u dat nodig vindt. Dat gebeurt meestal met een handslinger of zwengel. Na gebruik kunt u de hoogte weer aanpassen.
  • Elektrisch verstelbare keukens. U brengt deze keukens zelfstandig op de gewenste werkhoogte op het moment dat u dat nodig vindt. Na gebruik kunt u de hoogte weer aanpassen.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 15 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Mantelzorgers

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier