Kookplaatbeveiliging
Kookplaatbeveiligingen voorkomen dat het gas blijft aanstaan als het vuur uitgaat, bijvoorbeeld door het uitwaaien van de vlam. Bij elektrische kookplaten zorgt een kookduurbegrenzer er voor dat kookplaten na een bepaalde tijd automatisch uitgaan. Ook alleen de knoppen zijn te beschermen door fornuisknopbeschermers.
Laatst bijgewerkt op: 20-07-2023
Waarvoor dient een kookplaatbeveiliger?
Kookplaatbeveiligingen voorkomen dat gas kan ontsnappen als de vlam is gedoofd of als u de elektrische kookplaat vergeet uit te zetten.
Hoe werkt een kookplaatbeveiliger?
Bij gastoestellen registreert de kookplaatbeveiliging (gasdetector) dat er geen vuur meer is en stopt dan de toevoer van gas met bijvoorbeeld een gasafsluitklep. Bij elektrische kookplaten zorgt de klok er voor dat de kookplaat na een bepaalde (instelbare) tijd afslaat.
Belangrijk om te weten
- Er bestaan ook kinderbeveiligingen voor gastoestellen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Thermische beveiligingen (thermokoppel). Een metalen pennetje steekt in de vlam en zet uit door de hitte. Als de vlam uitgaat, krimpt het pennetje en daardoor slaat de toevoer van gas meteen uit.
- Vlambewaking (ionisatiebeveiliging) stopt de gastoevoer automatisch als de hete lucht bij de gasvlam niet meer ioniseert.
- Tijdschakelaars (timers). Tijdschakelaars passen op elektrische en keramische kookplaten en op inductie kookplaten. Er bestaan tijdschakelaars die u zelf steeds instelt en schakelaars die automatisch de plaat laten afslaan.
Alternatieven
- Er is ook een meedenkende kookplaat die bijvoorbeeld vanzelf inschakelt als er een pan opgezet wordt.
- Schaf, indien mogelijk, een ander kooksysteem aan, bijvoorbeeld inductie of stap over op bereiden in de magnetron.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer: Langer thuis wonen met milde dementie. Vragen en antwoorden.
- Over aanpassingen voor in de keuken vindt u op www.regelhulp.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKookplaatbeveiliging met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!