Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Wiebelkussen

Wiebelkussens of balanskussens zorgen door materiaal en speciale vorm voor een dynamische manier van zitten. Hiermee traint u uw rugspieren. Ook oefent u de wisselwerking tussen zintuigen en bewegen (sensomotorisch systeem). Wiebelkussens maken bovendien geconcentreerd en langer stilzitten mogelijk, bijvoorbeeld bij iemand met ADHD.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 31-08-2023

    Waarvoor dient een wiebelkussen?

    Het wiebelkussen zorgt dat iemand minder beweeglijkheid nodig heeft om zich te concentreren en prettig te voelen. Als het lichaam nieuwe prikkels krijgt, moet het zich aanpassen. Dit zorgt voor alertheid en daardoor voor een betere concentratie. Het balanskussen verbetert bovendien de zithouding en is ook te gebruiken bij stabiliteit- en evenwichtsoefeningen.  

    Hoe werkt een wielbelkussen?

    Het wiebelkussen is gemaakt van flexibel en zacht rubber, en is verkrijgbaar in diverse kleuren en maten. Het kussen stimuleert een actieve zit en is gevuld met lucht wat een wiebeleffect geeft. Door dit effect moet het lichaam de onbalans in het zit oppervlak corrigeren. Omdat de spieren constant actief zijn met corrigeren, kan iemand zich beter concentreren op bijvoorbeeld de taak of het eten. Het is vergelijkbaar met friemelen. Het meeste effect heeft het kussen als u het 3 of 4 keer per dag gebruikt voor een periode van rond de 30 minuten.

    Belangrijk om te weten

    • U kiest het juiste kussen in overleg met een ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist. U krijgt instructies over het gebruik, wanneer en hoe lang bijvoorbeeld uw kind op het wiebelkussen mag zitten. 
    • Let er op dat uw kind met de voeten bij de grond kan bij het gebruik van een wiebelkussen. Neem anders een lagere stoel of gebruik een voetenbankje. 

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Zitkussen met noppen die ventilerend en masserend werken. Ze zorgen voor extra prikkels.
    • Wiebelkussens die u zelf kunt oppompen of bijvullen.
    • Kussens in verschillende maten (30-32-33-36-39 cm) voor kinderen en volwassenen.
    • Een wigvormige kussen waarbij het bekken kantelt. Door het rechtop zitten wordt de rug ontlast.
    • Wiebelkussentje voor de allerkleinsten.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    • Als iemand langer dan een half uur op het wiebelkussen zit, went het lichaam aan die extra prikkel. Het heeft dan geen meerwaarde meer voor de concentratie. U merkt dit als bijvoorbeeld uw kind weer meer en heftiger gaat bewegen.
    • Op Thuisarts.nl: Mijn kind is vaak erg druk.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactWiebelkussen met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: