Ringleiding
Met een ringleiding hoort u het geluid van de radio, tv, computer, telefoon of een spreker die een microfoon gebruikt beter (zonder achtergrondgeluid en versterkt), ook als u rondloopt. Een ringleiding gebruikt u in combinatie met uw hoorapparaat. Er bestaan ringleidingsystemen die bedoeld zijn voor de woning, concertzaal, school, winkel en dergelijke. En er zijn heel compacte ringleidingsystemen die u om de hals draagt en waarop u een mobiele telefoon of MP3-speler aansluit.
Laatst bijgewerkt op: 10-09-2023
Waarvoor dient een ringleiding?
Ringleidingsystemen dragen geluid in bijvoorbeeld een ruimte met slechte akoestiek zonder achtergrondgeluid (storingsvrij) over. Daardoor hoort u beter wat iemand zegt en gaat het luisteren naar muziek gemakkelijker. Het geluid wordt wel mono doorgegeven. Met bepaalde streamers of via 'direct audio input' kunt u ook geluid in stereo versterkt op uw hoortoestel ontvangen.
Hoe werkt een ringleiding?
Een ringleidingsysteem bestaat uit een versterker en een ringleidingdraad (ofwel inductielus) die meestal langs de plinten loopt. De geluidsbron, bijvoorbeeld de tv, is aangesloten op de versterker. Deze versterkt het geluid van de geluidsbron en stuurt het in de vorm van stroom door de ringleidinglus. Zo ontstaat een magnetisch veld. Als u zich in dit magnetisch veld bevindt, dus binnen de ringleidinglus, ontvangt u met de T-stand van uw hoortoestel het geluidssignaal zonder dat u last heeft van achtergrondgeluid.
Met een ringleiding kunt u door de ruimte lopen en toch overal alles goed horen. De afstand tussen u en de geluidsbron is niet belangrijk. Een ringleiding kan door meerdere mensen die slecht horen tegelijk worden gebruikt.
Belangrijk om te weten
- Bij sommige hoortoestellen is geen T-stand (T betekent ringleiding) mogelijk. Dit komt vaak voor bij een klein ‘in het oor’-toestel en bij een ‘achter het oor’-toestel met open aanpassing.
- De meeste ringleidingversterkers hebben een volumeknop om het geluid harder en zachter te zetten. Zo hoeft u de tv niet harder te zetten om goed te horen. Ook hebben ringleidingversterkers vaak een toonregelaar om de lage of hoge tonen te versterken.
- Gebouwen geven met een rood pictogram aan of een ringleiding aanwezig is.
- Er zijn speciale ringleidingsystemen die u aansluit op uw MP3-speler of computer: een halsringleiding (mono-geluid), een stereoset met een haakje dat u achter uw oren haakt, een snoertje met inductieplaatjes dat u aansluit op uw hoortoestel, of een snoertje met audioschoentjes dat u aansluit op uw hoortoestel.
- Tl-lampen, veel staal of een krachtig magnetisch veld kunnen storing op de ringleiding veroorzaken.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Ringleidingsystemen die geschikt zijn om bij u thuis te laten aanleggen.
- Ringleidingsystemen voor openbare gebouwen, zoals scholen, theaters, vergaderzalen en crematoria.
Alternatieven
- Er zijn speciale koptelefoons en luidsprekerboxen voor slechthorenden.
- Ringleidingen die dicht bij elkaar zijn aangelegd (bijvoorbeeld appartementen boven of naast elkaar) kunnen elkaar storen. Dan kunt u beter een speciale koptelefoon gebruiken. Een FM-systeem is een mogelijk alternatief, tenzij veel bewoners in het gebouw hiervan gebruikmaken. In dat geval is infraroodapparatuur een betere oplossing. Een andere oplossing kan een ringleidingkussen op de stoel zijn, maar die is wel met een draad verbonden met de versterker.
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Meer informatie
- Meer informatie over ringleiding/infrarood/FM-systemen, streamers, koptelefoons en luidsprekerboxen vindt u op www.hoorwijzer.nl.
- Op Zorgvannu.nl: Luisterhulp om gesprekken beter te verstaan.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRingleiding met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!