Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Radio of muziekspeler met één knop

Vindt u het fijn om naar muziek te luisteren maar wordt het bedienen van de radio en het vinden van uw favoriete muziek te ingewikkeld? Er zijn radio’s of muziekspelers die met één knop of klep zijn te bedienen en daarom geschikt zijn voor mensen met dementie. Uw familieleden of vrienden kunnen muziek waar u van houdt toevoegen. Er is ook een muziekfoon, een ouderwetse telefoon met draaischijf die bij het opnemen van de hoorn en het kiezen van een cijfer muziek afspeelt.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een radio of muziekspeler met één knop

    Met een radio of muziekspeler met één knop kunnen mensen met dementie van hun favoriete muziek genieten wanneer ze willen. U hoeft niet te wachten tot iemand de muziek aan zet, maar u kunt dit door de eenvoudige bediening zelf doen. Muziek heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Muziek ontspant en bij dementerende ouderen kan muziek uit hun jeugd weer toegang geven tot herinneringen.

    Hoe werkt een radio of muziekspeler met één knop?

    U zet het apparaat aan of uit met één klep of één knop. Familie, vrienden of verzorgers kunnen de muziek toevoegen met een USB-kabel of met een USB stick. Het volume kan ook worden ingesteld om te voorkomen dat het geluid per ongeluk te hard of te zacht wordt gezet.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Er zijn verschillende uitvoeringen. Bij sommige apparaten kan alleen via een USB-kabel muziek worden toegevoegd. Bij andere is ook een radiofunctie beschikbaar. De zenderkeuze kan vooraf worden ingesteld. Ook kan muziek afgespeeld worden met een USB stick.

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • In een muziekstoel kunt u naar muziek luisteren zonder koptelefoon en zonder helemaal afgezonderd te zijn van uw omgeving. In de hoofdsteun zitten twee speakers waardoor u omringd bent door muziek. Als u in de stoel zit hebt u  geen last van omgevingsgeluiden. Andere mensen in dezelfde ruimte horen de muziek niet.
    • Er bestaan ook muziekkussens die ontspannen en helpen bij het in slaap komen. Deze zijn vooral geschikt voor in bed maar  Muziekkussens hebben twee mini-luidsprekers in het hoofdkussen, waar zachte muziek uit komt. Die muziek is niet hoorbaar voor anderen.
    • Snoezelen en snoezelmaterialen.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRadio of muziekspeler met één knop met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 25-07-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: