Loopframe met zitting

Loopframes met zitting maken het mogelijk dat u kunt lopen als uw benen en voeten niet of slechts gedeeltelijk het gewicht van uw lichaam kunnen dragen. U zit op of in een instelbare zitvoorziening, waardoor u uw benen ontlast. Meestal hebben deze loopframes een brede onderarmsteun of beugel voor ondersteuning en veiligheid. Een begeleider of therapeut kan met de duwstang achterop het frame bijsturen. Loopframes wegen veel en u kunt ze meestal niet inklappen.

Waarvoor dient het?

Loopframes met zitting zorgen ervoor dat u zelf kunt lopen en staan als dat  zonder ondersteuning niet of nauwelijks gaat. Bewegen zorgt voor een gevoel van zelfredzaamheid en bevordert de gezondheid, bijvoorbeeld door het voorkomen van doorligplekken. Kinderen kunnen hun eigen wereld verkennen en ontdekken.

Hoe werkt het?

Deze loopframes hebben grote wielen achter en zwenkwieltjes aan de voorkant. Ze hebben ook een zitvoorziening, bijvoorbeeld een zadel of een slap hangzitje van kunststof (zitbroek). De voeten raken zonder grote belasting de vloer. Het frame beweegt mee met de loopbewegingen van de gebruiker.

Belangrijk om te weten

  • Loopframes met zitting gebruikt u vooral binnenshuis.
  • Er bestaan veel accessoires voor loopframes zoals romp- en bekkensteunen voor extra steun en veiligheid, anti-schaarplanken die voorkomen dat iemand over de eigen benen struikelt en armsteunen en zijsteunen.
  • U kunt de loopsnelheid regelen door een sleeprem op de wielen te plaatsen waardoor er extra weerstand komt.
  • Stootwielen voorkomen schade aan muren en deuren.
  • Meer informatie over loophulpmiddelen vindt u op www.regelhulp.nl.
  • Stap voor stap een hulpmiddel voor lopen kiezen doet u op www.hulpmiddelenwijzer.nl.

Uitvoeringen

  • Stahulp met twee grote wielen met hoepels en een steunwiel. Deze stahulpen hebben zachte steunen die u op verschillende lichaamsdelen, bijvoorbeeld borst, knieën en bekken, kunt aanbrengen. U kunt de stahulpen ook instellen: van rechtovereind tot liggend. U loopt terwijl u met uw handen de hoepels van de stahulp aandrijft.
  • Looptafel. Looptafels zijn frames op twee of meer wielen, waarbij u in het midden met steunen staat. U duwt de looptafel met de handen met u mee onder het lopen. Looptafels met drie of vier wielen rijden mee. Looptafels met twee wielen moet u na elke paar stappen iets optillen en vooruit zetten.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 18 oktober 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier