Kniekruk
De kniekruk is een alternatief voor krukken. U heeft uw handen vrij tijdens het revalideren.
Laatst bijgewerkt op: 31-08-2023
Waarvoor dient een kniekruk?
Een kniekruk ondersteunt het herstel van voetoperaties, breuken, verstuikingen, onderbeenamputatie of een diabetische voet. Door de vormgeving heeft u uw handen vrij om bijvoorbeeld spullen te dragen. De armen, polsen en schouders worden tijdens het lopen minder belast.
Hoe werkt een kniekruk?
U legt uw knie in de speciaal vormgegeven kruk en bevestigt deze aan uw boven- en onderbeen met banden. Het krukgedeelte bij uw bovenbeen kunt u gebruiken als houvast. Het instellen van de juiste hoogte is zeer belangrijk en kan zonder gereedschap. U ontvangt hiervoor een gebruiksaanwijzing.
Belangrijk om te weten
- De kniekruk is alleen (tweedehands) te koop, maar u kunt hem gratis uitproberen.
- Op de website van kniestep.nl kunt u testen of de kniekruk geschikt is voor u. U kunt daar ook de instructiefilmpjes bekijken.
- U moet uw evenwicht goed kunnen bewaren, oefening baart kunst.
Productoverzicht
Alternatieven
- Elleboog krukken voor als evenwicht bewaren zonder steun lastig is. Er zijn ook krukken met 4 poten voor meer zekerheid.
- De kniestep (knee walker of knee scooter) is een alternatief voor krukken. U blijft ook tijdens het revalideren in beweging.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op Zorgvannu.nl: Hulpmiddel bij geamputeerd onderbeen.
- Op Regelhulp.nl: medische zorg thuis.
- Ervaringsverhaal: voetbaltraining met een kniekruk.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKniekruk met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!