Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Balansriem

De balansriem of BalanceBelt helpt bij ernstige evenwichtsproblemen (beroerte, MS, Parkinson) om uw balans te verbeteren en (de angst om te) vallen verminderen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 29-07-2024

    Waarvoor dient een balansriem?

    Een balansriem helpt mensen met ernstige evenwichtsproblemen (zoals de ziekte van Ménière, ernstig bilateraal vestibulair verlies, beroerte, hersenletsel, MS en Parkinson) om beter de balans te bewaren. De balansriem kan het risico op vallen verminderen en dragers van de riem lopen met meer zelfvertrouwen in huis en buiten. 

    Hoe werkt de balansriem

    U draagt de balansriem om uw middel, over een hemd of shirt. De BalanceBelt bevat 10 kleine trilmotoren, gelijkmatig verdeeld over de riem en een versnellingsmeter. De versnellingsmeter meet naar welke kant uw lichaam kantelt. Raakt u uit balans, dan trilt de riem aan de kant waar u naartoe leunt. De trillingen worden opgemerkt door de hersenen en zij geven de drager een seintje om de houding aan te passen. Dit is een onbewust proces, u hoeft zelf niet op de trillingen te letten of te reageren. Zo leert u binnen enkele uren uw balans te behouden. De balansriem werkt op stroom. Na een dag moet hij worden opgeladen. 

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Op de website van BalanceBelt.net kunt u een test doen om te kijken of de riem bij uw situatie past. U krijgt het resultaat van de test via een e-mail met een adres waar u de balansriem kunt uitproberen. 
    • De balansriem is verkrijgbaar in 6 maten. Het is belangrijk dat de gordel goed aansluit op het lichaam.
    • De BalanceBelt wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Er zijn huurmogelijkheden, u kunt hiervoor contact opnemen via de e-mail.

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • Fysiotherapie, met een methode waarbij oefeningen worden gedaan om de spierkracht en coördinatie te verbeteren. Ook zijn er speciale technieken om beter te leren omgaan met evenwichtsproblemen. De fysiotherapeut kan tijdens de therapie ook werken met apparaten die een haptische (vibratie) terugkoppeling geven. 
    • Evenwichtsoefeningen om de balans te verbeteren en het risico op vallen te verminderen. (Tai chi, yoga)
    • Hulpmiddelen als de waterbag om oefeningen te doen, maar natuurlijk ook wandelstokken, krukken en looprekken, rollators en extra ondersteunende schoenen.

    Meer informatie

    • Professor Kingma: "Tijdens mijn consulten op de Vestibulaire Kliniek van het Maastrichts Universitair Medische Centrum (MUMC+) zag ik dat veel patiënten met evenwichtsstoornissen hun plezier in het leven grotendeels verloren hadden. Dit gold met name voor patiënten met een ernstig bilateraal vestibulair verlies (BVL). Patiënten die lijden aan deze aandoening hebben evenwichtsorganen die zeer slecht functioneren of helemaal niet, waardoor ze voortdurend instabiel voelen, alsof ze op het punt staan te vallen. Dit beperkt uiteraard hun vermogen om zelfstandig te lopen en te bewegen. Tevens hebben ze vaak problemen met het goed zien tijdens hoofdbewegingen. De behandelmogelijkheden voor deze patiënten waren uiterst beperkt, dus ben ik zelf onderzoek begonnen naar mogelijke oplossingen. Meer informatie op Balancebelt.net. U vindt daar ook een gebruiksaanwijzing in het Engels.(pdf, 2023)
    • Video van Maastricht University met Prof.dr. Kingma: Waarom verpest het evenwichtsorgaan het leven van miljoenen mensen. (2014)
    • Op zorgvannu.nl: Je balans verbeteren bij evenwichtsproblemen.
    • Op thuisarts.nl: Evenwichtsstoornissen.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBalansriem met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: