Driewielfiets, 2 personen

Een driewielfiets voor twee personen naast elkaar maakt het mogelijk om veilig te fietsen. Ze hebben twee wielen achter, waardoor u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun heeft. Deze fiets heeft twee sturen, twee paar trappers en twee zittingen. U maakt de driewielfiets meer op maat met accessoires. Driewielfietsen voor twee personen heten ook wel duofietsen.

Waarvoor dient het?

Duofietsen zorgen ervoor dat mensen met evenwichtsproblemen of ongecontroleerde bewegingen bijvoorbeeld door de ziekte van Huntington, minder snel vallen. Het biedt mensen met een beperkter uithoudingsvermogen of spierkracht de mogelijkheid om langere afstanden te fietsen. Deze fiets zorgt ook dat mensen die niet zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen dit nu toch kunnen. Ze hebben een begeleider naast hen.

Hoe werkt het?

De fietsers rijden met een driewielfiets net als met een standaardfiets. Het verschil zit in het maken van bochten: driewielfietsen hellen niet mee. De driewielfiets voor twee personen naast elkaar heeft een parkeerrem die de fiets vastzet net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Duofietsen met vrijloop(koppeling) hebben als voordeel dat de trappers niet meebewegen. Daardoor kunnen de benen  rusten tijdens het fietsen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Een keuzewijzer om te bepalen of een driewielfiets iets voor u is op www.blijfveiligmobiel.nl.
  • U kunt deze duofietsen ook huren.
  • Onderhoud is belangrijk. U kunt dat regelen bij een fietsendealer of een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een  keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.
  • Veel aanpassingen voor standaardfietsen passen ook op driewielfietsen.
Alternatief
  • Er bestaan ook driewielfietsen voor een persoon.
  • Er bestaan driewielfietsen met een lage instap of van lichter materiaal.
Informatie
Fun2go instructie (bron: YouTube: Jan Blom)

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 februari 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier