Een driewielfiets voor twee personen naast elkaar maakt het mogelijk om veilig te fietsen. Ze hebben twee wielen achter, waardoor u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun heeft. Deze fiets heeft twee sturen, twee paar trappers en twee zittingen. U maakt de driewielfiets meer op maat met accessoires. Driewielfietsen voor twee personen heten ook wel duofietsen.
Duofietsen zorgen ervoor dat mensen met evenwichtsproblemen of ongecontroleerde bewegingen bijvoorbeeld door de
ziekte van Huntington, minder snel vallen. Het biedt mensen met een beperkter uithoudingsvermogen of spierkracht de mogelijkheid om langere afstanden te fietsen. Deze fiets zorgt ook dat mensen die niet zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen dit nu toch kunnen. Ze hebben een begeleider naast hen.
De fietsers rijden met een driewielfiets net als met een standaardfiets. Het verschil zit in het maken van bochten: driewielfietsen hellen niet mee. De driewielfiets voor twee personen naast elkaar heeft een parkeerrem die de fiets vastzet net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Duofietsen met
vrijloop(koppeling) hebben als voordeel dat de trappers niet meebewegen. Daardoor kunnen de benen rusten tijdens het fietsen.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons
feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.
Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 februari 2022