Toiletzitting, verkleiner
Met een verkleiner voor toiletzittingen of wc-brillen went uw kind aan het gewone toilet. Sommige verkleiners hebben handgrepen voor meer houvast of een trapje om op het toilet te klimmen.
Laatst bijgewerkt op: 14-08-2023
Waarvoor dient een toiletbril verkleiner?
Met een verkleiner voor toiletzittingen zakken kinderen niet door de bril heen. Een voorgevormde toiletzitting zorgt voor een goede houding tijdens het plassen of poepen.
Hoe werkt een toiletbril verkleiner?
U plaatst de verkleiner op de toiletbril. De verkleiner past in de bril of u zet hem vast met een knop die aan de onderkant van de verkleiner zit. Om het zelfstandig gebruik te vergemakkelijken maakt u gebruik van trapjes of opstapjes, al dan niet als vast onderdeel van de verkleiner.
Belangrijk om te weten
- Let op of de verkleiners goed te reinigen zijn.
- Test de stabiliteit en stevigheid van de verkleiner.
- Verkleiners in een andere kleur, bijvoorbeeld zwart of rood, zijn beter zichtbaar. Daardoor is het makkelijker om goed op de WC te gaan zitten.
- Er is veel keuze in tweedehands aanbod.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Opvouwbare verkleiner voor op reis of op bezoek.
- Verkleiners met handgrepen.
- Wc-trainer met los potje: groeit mee met het kind, heeft een trapje en een verkleiner voor op de toiletzitting.
- Sommige trapjes van verkleiners zijn verstelbaar en hebben antislippootjes.
- Er is een antibacteriële verkleiner met slipvaste onderkant en handgrepen voor stabiliteit.
- Een toiletbril met een ingebouwde verkleiner.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Er zijn speciale zindelijkheidstips voor kinderen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB).
- Indien zindelijkheidstraining niet mogelijk is, zijn er diverse incontinentiehulpmiddelen speciaal gericht op kinderen.
- Meer over continentiehulpmiddelen. Daar vindt u ook tips en informatie over vergoedingen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactToiletzitting, verkleiner met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!