Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Swellpaper

Als u zeer slecht ziet, blind of doofblind bent kunt u met swellpaper een uiting of tekening op papier voelen. Dit papier biedt ondersteuning bij onderlinge communicatie. Het kan een alternatief zijn als u het brailleschrift niet beheerst. Swellpaper heet ook touchpaper.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 04-09-2023

    Waarvoor dient swellpaper?

    Met swellpaper of touchpaper zijn zelfgemaakte afbeeldingen voelbaar (tast, tactiele informatie) en bieden zo een vorm van ondersteunende communicatie voor personen die problemen hebben met zien, die blind worden of zijn of doofblind zijn.

    Hoe werkt swellpaper?

    Swellpaper is warmtegevoelig papier. Het speciale papier bevat chemische stoffen die opzwellen op de plaatsen waar het papier donkergrijs of zwart getekend of geprint is. De plekken die opgezwollen zijn worden hiermee als tekening voelbaar. Het papier gaat door een speciaal apparaat met warme lampen heen; een reliëf-kopieermachine. Terwijl brailleprinters lijnen gebruiken die zijn samengesteld uit individuele braillepunten, hebben ontwerpen op swellpaper meer vloeiende, doorlopende lijnen.  

    Belangrijk om te weten

    • Swellpaper is niet voor iedereen te gebruiken. De gebruiker moet de tekening goed kunnen 'afvoelen' en begrijpen wat het betekent en wat het doel is. Ook vraagt het van diegene die tekent inzicht in hoe een tekening die geswelld wordt eruit moet zien, zodat deze ook zo goed mogelijk af te voelen en te begrijpen is. 
    • Er is een reliëf-kopiermachine voor nodig, zonder deze printer kan swellpapier niet gebruikt worden. 
    • Informatie over het papier, printers en pennen voor swellpaper is te vinden op de website van Worldwidevision.nl.

    Productoverzicht

    Alternatieven 

    • Brailleprinters, de lijnen zijn samengesteld uit individuele braillepunten en zijn niet vloeiend als op het swellpapier.

    Wordt het vergoed?

    Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel. Voordat u het hulpmiddel aanschaft kunt u informatie inwinnen bij uw zorgverzekeraar, gemeente, zorgkantoor of bij het UWV.

    Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

    Meer informatie 

    • Wilt u swellpapier uitproberen? Neemt u dan contact op met een organisatie die al werkt met het warmtegevoelige papier, dit kan via DB-connect
    • Over Hulpmiddelen en doofblindheid op de Hulpmiddelenwijzer. Met onze extra pagina over ondersteunende communicatie en het gebruik van apps.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSwellpaper met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: