Organizer

Organizers of (digitale) agenda's brengen structuur, tijdsbesef en overzicht aan bij werk, huishouden of persoonlijke activiteiten (dagindeling). Sommige organizers werken met afbeeldingen, bijvoorbeeld foto's, of pictogrammen als lezen en/of schrijven te veel moeite kost. Ook mensen die moeite hebben met onthouden gebruiken deze organizers.

Waarvoor dient een organizer?

Organizers bieden meestal per tijdseenheid, bijvoorbeeld uren in een dag, de mogelijkheid om acties en afspraken vast te leggen. Dit voorkomt dubbele afspraken. De duidelijkheid en de volgorde van acties en afspraken brengt structuur in een dag.

Hoe werkt een organizer?

De meeste organizers worden met de hand of digitaal ingevuld of bijgehouden. Dat kan digitaal vaak ook op afstand door bijvoorbeeld een mantelzorger, dit is te vergelijken met een gedeelde agenda. Andere organizers gebruiken afbeeldingen of pictogrammen. U plakt of kopieert dan bijvoorbeeld een foto van de huishoudelijke hulp of een pictogram van een boterham op een bepaald uur. Organizers met afbeeldingen en pictogrammen zijn gericht op mensen die teksten niet goed kunnen lezen of begrijpen. Papieren agenda's met per dag een bladzijde en een duidelijke indeling in dagdelen (ochtend, middag en avond) bieden veel overzicht.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Pictogrammen kunt via speciale software zelf aanmaken of in setjes kopen.
  • Soms kunnen activiteiten stapsgewijs in afbeeldingen worden weergegeven. Bijvoorbeeld huishoudelijke karweitjes als stofzuigen, van de stofzuiger pakken tot hem weer opbergen. Hierdoor kan iemand die zich het stofzuigen niet goed meer kan herinneren, toch zelf stofzuigen.
Alternatieven
  • U kunt een planbord of white board met stiften en magneetjes gebruiken.
  • Sommige agenda's en klokken kunt u op afstand bedienen en beheren bij vergeetachtigheid zijn er speciale geheugenklokken.
  • Er bestaan ook speciale organizers om de begeleiding op medisch, juridisch en financieel gebied vast te leggen.
Informatie
  • Uit onderzoek van Alzheimer Nederland (Hoe kan een agenda je helpen bij beginnende geheugenklachten? | Alzheimer Nederland) blijkt dat mensen met beginnende geheugenklachten veel kunnen hebben aan het gebruik van een agenda, papier of digitaal. U kunt het toespitsen op de informatie die u het moeilijkst te onthouden vindt. Het belangrijkste is om consequent te zijn in het opschrijven en terugzoeken van informatie. Doe dit bijvoorbeeld driemaal per dag of elke keer dat je iets wil onthouden. Er zijn ook agendatrainingen. U kunt op internet kijken of er een agendatraining bij u in de buurt wordt gegeven.  
  • Eerste hulp bij vergeetachtigheid op de Hulpmiddelenwijzer en speciale pagina's over Dementie.
Thimo: steeds zelfstandiger met Pictogenda

Uitvoeringen

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding.
  • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
  • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
  • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 17 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen ADHD of ADD

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier