Looptafel
Looptafels maken het mogelijk dat u zich zelfstandig en staande kan voortbewegen. U gebruikt daarbij benen en/of armen en handen. U krijgt de hele tijd voldoende ondersteuning van de looptafel om rechtop te blijven lopen. De looptafel heeft twee of meer wielen en rijdt met u mee.
Laatst bijgewerkt op: 24-07-2023
Waarvoor dient een looptafel?
Een looptafel ondersteunt uw bovenlichaam bij staand lopen. Daardoor kunt u uw benen makkelijker bewegen. Bewegen zorgt voor een gevoel van zelfredzaamheid en bevordert de gezondheid, bijvoorbeeld door het voorkomen van doorligplekken. Kinderen kunnen ook nog hun eigen wereld ontdekken en verkennen.
Hoe werkt een looptafel?
De looptafel bestaat uit een frame op wielen dat tot de borst komt. De looptafel heeft aan de bovenkant onderarmsteunen met handvatten waarop de gebruiker steunt. Door de handvatten vast te pakken en dan te lopen en duwen, beweegt de gebruiker de looptafel vooruit. Looptafels kunnen op de gewenste hoogte worden ingesteld.
Belangrijk om te weten
- Looptafels hebben soms veiligheidsgordels.
- Looptafels gebruikt u vooral binnenshuis.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Looptafel vier wielen. U duwt de looptafel met uw handen met u mee onder het lopen. Looptafels met vier wielen rijden mee. Deze looptafels bieden veel steun (stabiliteit). Ze hebben een grotere draaicirkel waardoor ze minder handig zijn voor kleine ruimtes. U kunt looptafels met vier wielen uitbreiden, bijvoorbeeld met een elektrische hoog-laagverstelling of een elektrische sta-opverstelling.
- Looptafel drie wielen. U duwt de looptafel met uw handen met u mee onder het lopen. Looptafels met drie wielen rijden mee. Deze looptafels hebben twee zwenkwielen aan de achterkant en één aan de voorkant. Ze kunnen goed rijden in kleine ruimtes, maar bieden minder stabiliteit.
- Looptafel met twee wielen. Looptafels met twee wielen hebben twee wielen aan de voorkant en twee poten aan de achterkant. De poten voorkomen te snel lopen of ongecontroleerd lopen. Looptafels met twee wielen bieden veel stabiliteit, maar hebben veel kracht nodig om vooruit te duwen.
Alternatieven
- Heeft u of uw kind meer ondersteuning nodig? Er is ook een loopframe met zitvoorziening.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Meer informatie vindt u op www.regelhulp.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLooptafel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!