Aangepaste kinderstoel

Heeft uw kind moeite met zelfstandig zitten en met de zitbalans? Een aangepaste kinderstoel biedt extra ondersteuning om langer en zelfstandig te zitten. Sommige stoelen hebben extra aanpassingen en instelmogelijkheden, zoals een hoogteverstelling of een kantelmogelijkheid. Andere stoelen kunnen op maat van het kind worden gemaakt. Er bestaan ook stoelen met wielen en een duwbeugel.

Waarvoor dient een speciale kinderstoel?

Kinderen met een lichamelijke beperking zijn niet altijd in staat om zelfstandig te zitten. Een aangepaste of speciale kinderstoel ondersteunt kinderen met een beperkt evenwicht, spierzwakte dan wel lage of hoge spierspanning. Met een aangepaste kinderstoel kan het kind vanuit een comfortabele zitpositie langduriger activiteiten doen zoals tekenen, eten en computeren. Er bestaan modellen speciaal voor spelen op de grond.

Hoe werkt een speciale kinderstoel?

Aangepaste of speciale kinderstoelen ondersteunen het bekken en de onderrug en bevorderen de zitbalans tijdens activiteiten, zoals eten en spelen. Met accessoires stemt u de kinderstoel nog meer af op het kind. Sommige stoelen worden op maat van het kind gemaakt. De stoelen zijn gemaakt van verschillend materiaal: hout, metaal of plastic.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Sommige kinderstoelen kunt u instellen op een gewenste zitdiepte en zitbreedte.
  • Kinderstoelen met een hoogteverstelling maken het (zelfstandig) in en uit de stoel komen makkelijker. De hoogteverstelling maakt ook het verzorgen van het kind minder zwaar.
  • Er bestaan kinderstoelen die u kunt kantelen. Hierdoor kunt u passief en actief zitten afwisselen. U kunt de kanteling ook verstellen om het verzorgen te vergemakkelijken, bijvoorbeeld wassen.
  • U kunt deze stoelen in diverse maten krijgen: vanaf 1,5 tot 14 jaar (91-183 cm lengte van het kind).
  • Een goede stabiliteit is om veiligheidsredenen heel belangrijk.
Informatie
  • Vergoeding van een aangepaste kinderstoel geldt alleen als er ernstige zitproblemen zijn en het kind niet in een gangbare (ergonomische) stoel kan zitten. U krijgt geen vergoeding bij bijvoorbeeld rugproblemen of obesitas.
  • Van de Overheid op Regelhulp.nl over hulp bij de zorg voor uw kind.

Uitvoeringen

  • Vloermodellen waarbij het kind op de grond zit. Dit biedt de mogelijkheid om met leeftijdsgenootjes op de grond te spelen. Deze kinderstoelen hebben een rugleuning en fixatiebanden.
  • Voor de jongste kinderen is er ook een stoeltje dat bijvoorbeeld in een winkelwagentje past.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 21 juli 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier