Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Dagstructuurrobot

Dagstructuurrobots helpen bij persoonlijke dagplanning. Deze robots ondersteunen regelmaat door bijvoorbeeld dagelijkse handelingen en afspraken te onthouden en u op de juiste momenten een seintje te geven dat u iets moet doen of dat er bezoek komt.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een dagstructuurrobot?

    Dagstructuurrobots werken goed bij mensen die een cognitieve beperking hebben, bijvoorbeeld door NAH, dementie of psychische aandoeningen. Dagstructuurrobots bieden een herinnering (seintje) als er iets moet gebeuren. Denk aan een doktersafspraak, bezoek van een familielid of thuiszorgmedewerker, boodschappen doen, douchen, eten of drinken. Hierdoor kunt u langer zelfstandig een regelmaat vasthouden en zelfstandig dagelijkse ‘dingen’ (ADL) blijven doen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een dagstructuur robot ook voor gezelligheid in huis zorgt: de gesproken berichten doorbreken de stilte in huis.

    Hoe werkt een dagstructuurrobot?

    Er bestaan verschillende dagstructuurrobots in Nederland. Alle dagstructuurrobots bestaan uit een app en een fysieke robot die met elkaar in verbinding staan. De app is een soort agenda waar mantelzorgers of zorgverleners berichtjes kunnen opschrijven die op een vooraf ingepland tijdstip door de robot worden uitgesproken. Zo kan de mantelzorger of zorgverlener (en soms ook nog de zorgvrager zelf) op een geschikt moment makkelijk alle herinneringen in de app zetten. De berichtjes moeten zo worden geschreven dat ze goed aansluiten bij de belevingswereld van de zorgvrager. De app gebruikt u met een computer, smartphone of tablet. De tastbare robot komt in verschillende vormen voor. De robot staat bij de zorgvrager in huis en spreekt daar de herinneringen uit. Sommige robots hebben ook een spraakfunctie, zodat de robot op een beperkt aantal vragen kan reageren.

    Belangrijk om te weten

    • Mensen die slechthorend zijn, kunnen de dagstructuurrobots soms niet goed horen.
    • Voor mensen met dementie is de dagstructuurrobot vooral handig in het begin en midden stadium. In het laatste stadium is vaak het kortetermijngeheugen aangetast zodat iemand de herinnering (te) snel weer vergeet.
    • Let goed op de software die een dagstructuur robot gebruikt. Sommige gebruiken ‘open’ programma’s. Meer informatie en tips rondom privacy en het internet op de website van de Consumentenbond.
    • Er is een nieuwe dagstructuur robot in ontwikkeling, die nu alleen nog in gebruik bij Philadelphia is: robot phi.

    Productoverzicht

    Wordt het vergoed?

    • Via teruggave Belastingdienst.
    • Vanuit de Nza is er voor zorgaanbieders per 1 januari 2020 ook de mogelijkheid om 6,5 uur per maand per cliënt te declareren voor technologische ondersteuning. Hierover moet elke zorgaanbieder wel apart afspraken maken met zorgverzekeraar. Vraag bij uw zorgaanbieder na wat de mogelijkheden zijn.
    • Daarnaast bestaan er soms ook andere mogelijkheden bij gemeenten en zorgaanbieders. Maar dit is afhankelijk van hun beleid. Bespreek dit met een Wmo-consulent, wijkteam van de gemeente of het Sociaal Plein.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDagstructuurrobot met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 15-09-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: