Ongerust over uw alleenwonende ouder of kind?Stel: u bent mantelzorger van een alleenwonende ouder met dementie of kind met een beperking. De coronacrisis zorgt nu voor uitdagingen bij het contact tussen u en uw naasten. Als mantelzorger kunt u niet meer fysiek langs. Terwijl u meer dan ooit de geruststelling wil dat het goed gaat met haar of hem. Dit kan door inzet van leefstijlmonitoring, zonder camera’s, maar met sensoren. Zo houdt u als mantelzorger een vinger aan de pols.
 

Wat is leefstijlmonitoring?


Leefstijlmonitoring geeft inzicht in het leefpatroon van alleenwonende mensen met bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking. U als mantelzorger, maar ook zorgmedewerkers, begeleiders en casemanagers dementie kunnen veranderingen in dat activiteitenpatroon vaststellen door het volgen (monitoren) van wat iemand doet. Bijvoorbeeld als hij of zij ’s nachts gaat dwalen. Het systeem zelf registreert ook opvallende veranderingen in het dagelijks leefpatroon en meldt dat.
Een systeem voor leefstijlmonitoring bestaat uit een combinatie van een netwerk van sensoren in de woning, een computerprogramma en een app voor een smartphone en/of webpagina.
 

Minder stress door leefstijlmonitoring


Uit onderzoeken en ervaringen uit projecten is gebleken dat de stress van de mantelzorger vermindert bij het gebruik van leefstijlmonitoring. De app geeft een beeld van de actuele situatie en dat stelt gerust.
Daarom financieren een beperkt aantal gemeenten leefstijlmonitoring. De meeste van deze gemeenten financieren de eerste maanden van een abonnement. Dit om de technologie onder de aandacht te brengen bij u als mantelzorger waarna u zelf het maandabonnement gaat betalen.

 

Aanschaf door mantelzorg


Leefstijlmonitoring wordt op dit moment ingezet door de thuiszorgorganisaties ZZG Zorggroep, Cordaan, Savant Zorg, Zorgboog, Viva! Zorggroep, Zuidzorg, de ZorgSpecialist en Carint-Reggeland. Hierbij hebben casemanagers dementie en wijkverpleegkundigen in meer of mindere mate een actieve rol. Als uw kind, vader of moeder cliënt is bij één van de genoemde zorgorganisaties informeer dan naar de mogelijkheden van leefstijlmonitoring.

Het gebruiken of aanvragen van leefstijlmonitoring bij andere zorgorganisaties is onder de huidige omstandigheden van de coronacrisis lastig. Wat wél kan is dat u als mantelzorger de technologie direct aanschaft en zelf gaat gebruiken. Het systeem van de huidige marktleider is vrij eenvoudig aan te brengen, ook door een - beetje handige - mantelzorger. Dit is recent door Savant Zorg uit Helmond bevestigd. Hierbij moet u natuurlijk wel rekening houden met de coronamaatregelen, wat een extra uitdaging inhoudt.
 

Meer over leefstijlmonitoring

 

Informatie over leven met corona

 

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken. Vilans heeft daarom een speciaal informatiepunt geopend. Met de start van dit informatiepunt bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier