Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Cpap

Cpap’s houden uw luchtwegen bij het slapen open door het constant toevoeren van lucht onder druk. Daardoor snurkt u niet en houdt de ademhaling niet regelmatig even op.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een cpap?

    Cpap’s voorkomen de kwalijke gevolgen van slaapapneu, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Zij verminderen de angst om te stoppen met ademhalen.

    Hoe werkt een cpap?

    Een specialist schrijft een CPAP (Continuous positive airway pressure) voor na een slaaponderzoek en zorgt voor de goede drukinstellingen. Een CPAP bestaat uit een luchtpomp waaraan een slang met een neusmasker zit en is gemakkelijk te bedienen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Er bestaan kleine versies voor op reis.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Standaard CPAP. De standaard CPAP blijkt voor de meeste mensen voldoende. De specialist schrijft voor met welke druk de standaard CPAP lucht naar binnen moet blazen. De meeste standaard CPAP’s hebben een knop die de luchtstroom langzaam laat opvoeren, waardoor het inslapen gemakkelijker gaat. 
    • BIPAP (BilevelPAP). De BIPAP blaast onder zeer hoge druk lucht naar binnen. Daardoor kunnen problemen ontstaan bij het uitademen. De BIPAP verlaagt daarom ook de druk bij het uitademen.
    • Auto-CPAP (APAP). De Auto-CPAP stelt automatisch de druk van de ingeblazen lucht af. Sommige omstandigheden tijdens de slaap, zoals op de zij liggen, vereisen minder druk. Andere omstandigheden, bijvoorbeeld alcohol, juist meer. De Auto-CPAP zorgt voor een constante druk.
    • Expiratiedrukverlagende CPAP. De expiratiedrukverlagende CPAP blaast tijdens het uitademen (expiratie) minder hard lucht naar binnen dan bij het inademen. Sommige mensen vinden dit extraatje op de standaard CPAP comfortabeler.

    Alternatieven

    • Aan snurken valt zelf wat te doen, zoals een goed nachtritme, minder alcohol, afvallen, stoppen met roken. Als er ook ademstops (apneu) optreden, moet een specialist een behandeling voorschrijven.
    • U krijgt bij lichte en matige apneu een kleine operatie of een beugel (MRA).
    • Er is een innovatieve therapie met een tongpacemaker voor dezelfde klachten.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    • Ervaringsverhaal op kennisplein Gehandicaptensector: 'Een slaapapneu is een akelig bedgenoot; je merkt hem vaak niet op, maar hij verstoort je slaap en ontregelt je leven. Als je hem niet opmerkt, kan hij jaren in het geniep je leven stapje voor stapje afbreken. De dag lang en zwaar maken', schrijft Sylvia Loos, slaapambassadeur in haar column 'Nat'.
    • Meer over een cpap op www.thuisarts.nl en www.apneuvereniging.nl.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactCpap met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 04-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: