Hoorapparaat

Geluid beter horen en gesprekken volgen. Dat kan met een hoorapparaat. Welke type hoorapparaat u kiest is afhankelijk van wat u nog kunt horen en van uw eigen wensen.

Waarvoor dient een hoorapparaat?

Hoorapparaten maken het mogelijk dat u zonder grote inspanning een gesprek kunt voeren en geluiden kunt horen.

Hoe werkt een hoorapparaat?

Een gehoorapparaat versterkt geluid of filtert omgevingsgeluiden weg. Sommige apparaten dempen ook te hard geluid. De meeste hoorapparaten bevestigt u in het oor of achter het oor. U stelt het apparaat naar eigen behoefte in.

Belangrijk om te weten

Maak verbinding tussen uw hoorstoestel en uw apparaten

Uitvoeringen

Hoorapparaten zijn er in verschillende uitvoeringen:
  • Achter het oor apparaat (AHO). Lichte apparaten die u achter het oor aanbrengt. Het geluid gaat via een slangetje en een oorstukje naar uw gehoorgang. De kleine en lichte AHO met open aanpassing draagt comfortabeler. AHO is ook geschikt bij zwaarder gehoorverlies. Ze zijn eenvoudig te bedienen en te onderhouden en niet erg storingsgevoelig.
  • In het oor apparaat (IHO). Kleine en onopvallende apparaten waarvan de versterker past in de gehoorgang. Ze verhelpen licht tot middelmatig gehoorverlies. Sommige mensen hebben moeite met het inbrengen van dit apparaat.
  • Een cros-toestel (contralateral routing of signals) geeft de geluidssignalen aan de kant van het dove oor door aan het andere goede oor. De geluidssignalen gaan via een draadje of draadloos systeem naar uw goede oor. Als het andere oor slechthorend is, neemt u een bicros-toestel. Dit toestel geeft geluid ook nog eens versterkt door aan het beste oor.
  • Implanteerbare hoorapparaat. Er bestaan drie soorten: een cochleair implantaat (CI), een botverankerd hoortoestel (BAHA of Ponto) en een volledig implanteerbaar hoortoestel.  
  • Hoorbrillen. Een brilmontuur met een ingebouwd gehoorapparaat dat het geluid van voren versterkt en ander geluid dempt. Hierdoor hoort u uw gesprekspartner beter. Er zijn ook hoorbrillen met richtmicrofoon.
  • Bluetooth. U kunt hiermee draadloos verbinding maken met andere apparaten zoals de televisie, radio of uw mobieltje. Met een app kunt u de instellingen van uw hoorapparaat aanpassen voor een optimaal geluidskwaliteit in iedere situatie.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 26 oktober 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Slechthorend/doof én slechtziend/blind

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier