Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Gehoorbeschermer

Heeft u last van harde en scherpe geluiden? Of bent u vaak in een omgeving met veel lawaai, bijvoorbeeld op uw werk? Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers om uw gehoor te beschermen. Als uw kind moeite heeft met concentreren op school kan een gehoorbeschermer, oorkappen of concentratiescherm daarbij ondersteunen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 14-09-2023

    Waarvoor dient een gehoorbeschermer?

    Gehoorbeschermers helpen wanneer u last heeft van harde hoge en lage geluiden. Ook gebruikt u gehoorbescherming wanneer u vaak aan veel lawaai wordt blootgesteld en schade aan uw gehoor wil vermijden of verminderen.

    Hoe werkt een gehoorbeschermer?

    Gehoorbeschermers dempen het omgevingsgeluid en voorkomen dat het gehoor beschadigd raakt door een teveel aan hard geluid.

    Belangrijk om te weten

    • Let op! Gevolgen van te lang en/of onjuist gebruik van gehoorbeschermers zijn o.a. verhitting van de oren, te veel of te weinig demping of gezondheidsklachten als gevolg van slechte hygiëne.
    • Informeer of de beschermer geschikt is voor het doel wat u voor ogen heeft. Lees de gebruiksaanwijzing of productinformatie goed door.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Gehoorkappen die u als koptelefoon draagt.
    • Oorpluggen, dopjes, stopjes die u in het hoorkanaal inbrengt. Er zijn verschillende uitvoeringen voor bijvoorbeeld tijdens het zwemmen, in het vliegtuig, voor het slapen en bij het boren. Ze komen voor in verschillende maten en versies (wegwerp en hergebruik).
    • Otoplastieken: op maat gemaakte oordoppen.
    • Oorkappen voor kinderen in het klaslokaal voor betere concentratie.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactGehoorbeschermer met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: