App voor spreken
Heeft u moeite met spreken of is spreken niet mogelijk? Verstaan anderen u moeilijk of niet? Er zijn verschillende apps voor spreken waarmee u woorden en zinnen maakt die de smartphone of tablet vervolgens uitspreekt.
Laatst bijgewerkt op: 30-08-2023
Waarvoor dient een app voor spreken?
Een app voor spreken gebruikt u als u niet of niet verstaanbaar spreekt, bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbeschadiging (afasie, dysartie, dementie). Maar ook als u slechthorend bent vertaalt de app wat er gezegd wordt in tekst.
Hoe werkt een app voor spreken?
De app maakt gebruik van symbolen op het beeldscherm van de smartphone. De symbolen activeert u via het aanraken van het touchscreen. De smartphone spreekt vervolgens het woord van het symbool uit. De apps hebben vaak ook de mogelijkheid om uitgebreidere zinnen te typen en laten uitspreken. Naast Nederlands kunt u ook andere talen instellen.
Belangrijk om te weten
- Voor doven en slechthorenden is er een spraakherkenning-app waar spraak naar tekst wordt omgezet om te lezen wat er gezegd wordt. Bijvoorbeeld de gratis te downloaden Talkie-app.nl.
- Bekijk op hersenletsel.nl Reviews ‘Apps voor afasie’.
Productoverzicht
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Beoordeel met de Vilans App-check of een app betrouwbaar is.
- Er bestaan ook apps die spraak en taalgebruik stimuleren, vooral bij kinderen. Lees het artikel op de site RTL over app bij autisme.
- Informatie over vergoedingen en regelingen vindt u op regelhulp.nl.
- Bekijk op zorgvannu.nl Communicatie en spraak-apps.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactApp voor spreken met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!