Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Transferplank

Met een transferplank overbrugt u de ruimte tussen bed, stoel, toilet of bad, en bijvoorbeeld rolstoel en tillift. Transferplanken vergemakkelijken daardoor de overgang van bijvoorbeeld liggen naar zitten (bed-stoel) of van zitten op een plek naar zitten op een andere (rolstoel-stoel). Transferplanken heten ook wel glijplanken.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een transferplank?

    Transferplanken maken verplaatsen eenvoudiger en lichter als iemand zelfstandig of met hulp naar een andere plek gaat.

    Hoe werkt een transferplank?

    De transferplank wordt gelegd tussen de plek waar u zich bevindt en de plek waar u heen wilt. U gaat zitten op de gladde transferplank en schuift zittend –met of zonder hulp- naar de andere kant van de plank. U heeft nog wel voldoende armkracht en u kunt rechtop blijven zitten.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten 

    • Als u de transferplank maximaal 26 weken nodig heeft, kunt u hem lenen, heeft u hem langer nodig? Dan kunt u hem tegen betaling huren of kopen. 
    • Er bestaan transferplanken met een handvat of een uitsparing waarmee u ze gemakkelijk oppakt en meeneemt. 
    • Er bestaan planken van kunststof die minder wegen en geschikt zijn om zwaardere mensen te laten overschuiven. 
    • Sommige planken hebben onderop een antislip laag. 
    • Natte of vochtige planken raken stroef. Gebruik dan een handdoek op de plank. 
    • Bent u mantelzorger en tilt u veel? Er zijn (apps voor) rugoefeningen, bijvoorbeeld voor lage rugpijn of filmpjes om goed te leren tillen. 

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Rechte en kromme transferplanken. Gekromde planken hebben de vorm van een banaan of een boemerang. U gebruikt ze ook voor het overschuiven van en naar een rolstoel met grote wielen achter, bijvoorbeeld een hoepelrolstoel. U heeft dan geen last van de hoge wielen. In andere gevallen volstaat het platte model.
    • Transferplanken met een schuifmechanisme. Op de plank zit een schijf die over de plank kan schuiven. U gaat zitten op die schijf en kunt zelf of met hulp extra gemakkelijk over de plank glijden.

    Alternatieven 

    • Voor kleine verplaatsingen (transfers) kunt u speciale zeer gladde handschoenen gebruiken die de (mantel)zorgverlener eerst onder uw lichaam brengt of maak samen gebruik van een tilriem of handy handle, sta-op hulp. 
    • Glijlakens of glijzeilen gebruikt u als u in liggende positie overschuift. 
    • Om over te schuiven met hulp: draaischijf of draaischijven met een steun waaraan u zich vasthoudt. 

    Wordt het vergoed?

    U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

    Hoe te verkrijgen?

    Lenen

    Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

    Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

    • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
    • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
    • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

    Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

    • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
    • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
    • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

    Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

    Meer informatie 

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTransferplank met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 14-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: