App voor medicijngebruik

Apps voor medicijngebruik begeleiden en volgen het nemen en toedienen  van medicijnen. Bijvoorbeeld een app die helpt om de medicijnvoorraad bij te houden. Elke keer als de persoon een medicijn inneemt, telt het programmaatje af en geeft tijdig aan wanneer u een nieuwe voorraad medicijnen moet bestellen. Een andere extra functie is het schrijven van een notitie zodat u dit bijvoorbeeld later met de arts kan bespreken. De meeste apps geven ook een signaal dat het tijd is om een (bepaald)  medicijn te nemen. Door het grote aanbod apps bestaat er voor bijna iedere gebruiker wel een passende app. Er bestaan apps die u er alleen maar aan herinneren dat u medicijnen moet nemen.

Waarvoor dient een app voor medicijngebruik?

Apps voor medicijngebruik gebruikt u om te weten wanneer u welke medicijnen moet nemen en hoe u reageert op de medicijnen. Hierdoor vergeet u niet op het gewenste tijdstip om een medicijn te nemen. En u heeft minder kans om een verkeerd medicijn te nemen. U kunt soms de voorraad van uw medicijnen bijhouden en automatisch bijbestellen bij de apotheek. Met een app kunnen u, een zorgverlener of mantelzorger vaak zien wanneer u voor het laatst een medicijn hebt genomen.

Hoe werkt een app voor medicijngebruik?

De werking is per app verschillend. U maakt de app na downloaden persoonlijk door de eigen medicatie en de momenten waarop u bepaalde medicijnen moet gebruiken in te voeren op de smartphone of tablet. Dit kan u zelf doen, maar ook uw mantelzorger, familie of vrienden. U ontvangt daarna een trilling of geluidssignaal ter herinnering van uw medicatiemoment.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • Bepaalde medicijnen hebben invloed op het lopen (meer risico op vallen) of op het deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld met scootmobielen.
 • De meeste apps kunt u niet gebruiken voor diagnose, klinische meting of bewaking.
Informatie
 • Beoordeel met de Vilans App Check of een app betrouwbaar is.
 • Meer over hulpmiddelen voor veilig medicijngebruik is te lezen op www.zorgvoorbeter.nl waar ook een lijst van apps voor medicatie te vinden is.
 • Over het gebruik van medicijnen op www.thuisarts.nl.
 • Over hulpmiddelen voor medische behandelingen thuis is te lezen op www.regelhulp.nl.
 • Voor uw zorgprofessional op Zorgvannu.nl over ETDR en medicatie controle app. (video) Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle.
 • De Service Apotheek-app biedt u de mogelijkheid  het afleveroverzicht van de apotheek en bijbehorende bijsluiters in te zien, zelf innameherinneringen in te stellen, ervaringen of wijzigingen aan de apotheek door te geven, eenvoudig herhaalrecepten aan te vragen en te chatten met een apotheekmedewerker.
Wat is Medicheck

Uitvoeringen

 • Apps die helpen herinneren wanneer een herhaalrecept moet worden afgegeven bij de apotheek. Daarmee voorkomt u dat iemand door zijn of haar medicatie heen raakt. Er zijn ook apps te downloaden waarmee een herhaalrecept kan worden aangevraagd bij de huisarts.
 • Apps die bijhouden welke medicatie u gebruikt en hoe u hier op reageert. Zo kunt u zien of de medicatie effect heeft. Deze informatie kan u delen met de arts of apotheker.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding. Waar vindt u het hulpmiddel?
 • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
 • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
 • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 26 september 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier