Medicijnrol

Medicijnrollen bestaan uit een rij aan elkaar zittende zakjes met pillen en tabletten in de goede samenstelling en dosering. U pakt of scheurt een zakje af op het moment van innemen. Meestal zitten de rollen in automatische medicijndispensers. Medicijnrollen heten ook wel Baxterrollen.

Waarvoor dient een medicijnrol?

Medicijnrollen zorgen ervoor dat u niet een verkeerde dosis of samenstelling van de medicatie kunt innemen. U vermijdt ook dat u een dubbele dosis medicijnen neemt, een inname overslaat of te vroeg inneemt. De medicijnen en rollen zijn bovendien veilig opgeborgen.

Hoe werkt een medicijnrol?

Apotheken leveren medicijnen steeds vaker uit in rollen, waarop zakjes zitten met een portie pillen en tabletten voor één innamemoment. Deze rollen passen in een dispenser. De dispenser geeft op het juiste moment voor inname van de medicijnen een signaal en zorgt er voor dat het zakje vrijkomt. De rollen worden gevuld voor 7 of 14 dagen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Bepaalde medicijnen hebben invloed op het lopen (meer risico op vallen) of op het deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld met scootmobielen.
  • Medicijnzakjes met persoonsgegevens moeten volgens de AGV-wet in principe worden vernietigd.
Informatie

Uitvoeringen

  • Er bestaan medicijnrollen die via een internetverbinding de mogelijkheid bieden om op afstand het medicatieschema in te stellen of te bewerken. Ook kunt u de inname van medicijnen volgen, omdat de dispenser een bericht geeft aan de zorgcentrale dat het zakje medicijnen niet is gepakt.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 17 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Mantelzorgers

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier