Trilhorloge
Trilhorloges gebruikt u als u het alarmsigaal van een wekker of horloge niet of slecht kunt horen. Of als u alleen onopvallend voor anderen een waarschuwingssignaal wilt krijgen. Bijvoorbeeld hulp bij continentie (plashorloge) of nemen van medicatie (medicijnhorloge).
Laatst bijgewerkt op: 15-08-2023
Waarvoor dient een trilhorloge?
Trilhorloges geven een niet hoorbaar signaal dat een actie moet worden genomen. Mensen die niet of niet goed kunnen horen, krijgen via trillingen het signaal dat het moment is gekomen dat er iets moet gebeuren, bijvoorbeeld aflopen parkeertijd, kooktijd of opstaan.
Het trilhorloge geeft onopgemerkt door anderen een discreet seintje. Bijvoorbeeld kinderen die structuur en regelmaat nodig hebben, mensen die medicijnen moeten nemen, kinderen die zindelijkheid moeten oefenen.
Hoe werkt een trilhorloge?
Het trilhorloge wordt ingesteld op een of meerdere momenten waarop een signaal moet worden afgegeven. Op het ingestelde moment gaat het horloge gedurende een tijdje trillen.
Belangrijk om te weten
- Er zijn verschillende maten, kleuren en materialen mogelijk.
- Trilhorloges voor kinderen hebben vaak aansprekende kleuren, zijn kleiner en zijn zo in te stellen dat ze niet per ongeluk het alarm af kunnen zetten.
- Het aantal trilmomenten verschilt per horloge, kijk of dit past bij uw gebruik.
Productoverzicht
Alternatieven
- Gebruikt u het horloge omdat u slecht ziet en/of slecht hoort, dan kunt u ook denken aan een sprekend horloge of een trilontvanger voor de tijd.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op onze pagina over Hulpmiddelen bij slechtziend/ blind én slechthorend/doof.
- Bij onze pagina over medicijnen nemen, vindt u andere mogelijkheden.
- Meer hulpmiddelen bij continentie.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTrilhorloge met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!