Wekker voor doven en slechthorenden
Met een wekker voor doven en slechthorenden voelt of ziet u dat de wekker afloopt. Deze wekker vormt vaak een geheel met andere apparaten die u waarschuwen bij niet (goed) kunnen horen. Bijvoorbeeld met de deurbel, de telefoon en het brandalarm.
Laatst bijgewerkt op: 16-05-2024
Waarvoor dient een wekker voor doven en slechthorenden?
Wekkers voor doven en slechthorenden zorgen ervoor dat u op een andere manier weet dat de wekker afgaat als u hem niet kunt horen.
Hoe werkt een wekker voor doven en slechthorenden?
Deze wekkers geven lichtsignalen en/of gaan trillen. Sommige wekkers voor doven en slechthorenden versterken het geluid. De trilsterkte, het geluidsvolume en de lichtsterkte zijn instelbaar.
Belangrijk om te weten
- De wekker kan een onderdeel zijn van een wek- en alarmeringssysteem voor doven en slechthorenden. Dit systeem wordt wel door de zorgverzekeraar vergoed.
- Ziet én hoort u slecht? Dan is het vinden van het juiste hulpmiddel een uitdaging. Meer hierover op onze pagina: Hulpmiddelen Doofblindheid.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Alarmwekker met groot rood display voorzien van een trilkussen.
- Helen (Bones), een wekker speciaal voor doofblinden. De wekker heeft een creditcard-formaat, grote voel (tactiele) knoppen, trilsignalen voor tijd en herinneringen en ook een spraakfunctie om met naasten te communiceren.
Alternatieven
- Trilontvanger of trilkussen, deze zetten signalen van apparaten om in trillingen die voelbaar zijn.
- Een trilhorloge of uw smartphone met trilfunctie.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Over wekkers voor slechthorenden op www.hoorzaken.nl.
- Meer over slechthorendheid en hoorproblemen: www.stichtinghoormij.nl.
- Heeft u klachten over horen? Op thuisarts.nl vindt u medische informatie.
- Over communicatiehulpmiddelen vindt u op de site van de Overheid: www.regelhulp.nl.
- Op Zorgvannu.nl: Wekkers voor doven en slechthorenden.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactWekker voor doven en slechthorenden met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!