Sportrolstoel
Een sportrolstoel is speciaal gemaakt om te sporten. Deze rolstoel is compact en wendbaar, waarmee u uw gekozen sport op hoger niveau kunt beoefenen. De rolstoel is op maat gemaakt of afgesteld en biedt veel bewegingsvrijheid voor het bovenlichaam.
Laatst bijgewerkt op: 12-02-2024
Waarvoor dient een sportrolstoel?
Sportrolstoelen richten zich op het actief beoefenen van een bepaalde sport. Het ontwerp en de keuze van materialen maken een gemakkelijke wendbaarheid en besturing mogelijk, zowel in huis als buiten.
Hoe werkt een sportrolstoel?
De sport die u kiest, bepaalt de vorm en eigenschappen van de rolstoel. Bijvoorbeeld een beweeglijke sport vereist een kort frame met kleine voorwielen (extra wendbaar), een snelheidssport een lang frame met één groot voorwiel. De positie en stand van de achterwielen hebben direct invloed op de snelheid die u kunt ontwikkelen en op het risico om te kantelen. U heeft nauwelijks steun in de rug en zit met de benen dicht tegen elkaar aan op een doorlopende plaat. U kunt de grote wielen vaak gemakkelijk afnemen om de rolstoel mee te nemen.
Belangrijk om te weten
- U kunt niet lang zitten in een sportrolstoel.
- Deze rolstoelen kantelen heel snel, daarom moet u een goede romp- en zitbalans hebben.
- De rolstoelen worden bijna altijd op maat afgesteld of gemaakt.
- Voor sportrolstoelen zijn verschillende soorten zitkussens.
- Vraag naar de accessoires en mogelijkheden voor aanpassingen om de rolstoel veiliger te maken, bijvoorbeeld spaakbeschermers en fixatiegordels.
Productoverzicht
Uitvoeringen
Elke sport stelt unieke eisen aan een rolstoel:
- Atletiek: lange lichtgewicht rolstoelen gericht op het ontwikkelen van snelheid.
- Basketbal: compacte, robuuste en heel wendbare rolstoelen.
- Dansen: korte en heel wendbare rolstoelen. Ze hebben een hoge zitting voor het dansen met staande partners.
- Handbiken: een lange rolstoel met 3 wielen, waarin u (bijna) ligt en die u aandrijft met handtrappers (handbike).
- Hockey: korte, sterke en wendbare rolstoelen die hoog op hun wielen staan, zodat de bal er onder door kan rollen.
- Quadrugby: wendbare en heel stevige rolstoelen met een bumper.
- Tennis en badminton: heel wendbare en stabiele rolstoelen met een goed bereik buiten de rolstoel.
Alternatieven
- U kunt een losse handaandrijving aan de rolstoel koppelen (handbikes).
- Sommige sporten kunt u ook met een elektrische rolstoel beoefenen, zoals dansen en hockey.
Wordt het vergoed?
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de WMO
Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Het keukentafelgesprek gaat over:
- Wat u zelf kunt.
- Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
- Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”
Wie bepaalt of beoordeelt dit?
De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:
Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).
Informatie
- Neem voor informatie op maat contact op met uw eigen gemeente.
- Komt u er niet uit? Bezoek dan het Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Hulpmiddelen vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)
Als uw aanvraag voor langdurende zorg via het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) is goedgekeurd, krijgt u een indicatie voor Wlz-zorg. U betaalt een eigen bijdrage voor deze zorg. Als u recht heeft op een Wlz-hulpmiddel én deze echt nodig heeft, krijgt u deze vergoed via de Wlz.
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”.
Wie bepaalt en beoordeelt dit?
Bij verblijf in een instelling:
- Uw zorginstelling bepaalt en beoordeelt of u een Wlz hulpmiddel nodig heeft, de zorginstelling doet ook de aanvraag en de afhandeling voor u.
Let op! Een persoonlijk mobiliteitshulpmiddel vraagt u direct aan bij uw zorgkantoor, zij beoordelen welke u nodig heeft en regelen het hulpmiddel.
Als u thuis woont:
- Alleen hulpmiddelen voor toezicht en verpleging en verzorging komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wlz. Uw thuiszorgaanbieder bepaalt en beoordeelt of u dit hulpmiddel nodig heeft, de aanvraag en het bestellen loopt via hen.
Let op! Bij verblijf thuis vallen de meeste hulpmiddelen onder de Zvw of de Wmo. Dit dient u via uw zorgverzekeraar te regelen of via de gemeente.
In de Brochure Hulpmiddelen Wet langdurige zorg | Brochure | Zorginstituut Nederland vindt u alle informatie en voorbeelden. U kunt gebruik maken van een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS
Meer informatie
- Onderzoek van de TU-Delft naar de techniek om met kleine sensoren de individuele rolstoelprestatie (Wheelchair Mobility Performance) te meten en zo aanpassingen te doen.
- Vergoedingen gaan (meestal) via de Gemeente. Meer informatie op www.gehandicaptensport.nl.
- Meer over sportrolstoelen op www.regelhulp.nl en www.kenniscentrumsport.nl.
- Racerunning, nieuwe naam: Frame running wordt gedaan met een soort driewielfiets zonder pedalen en is bedoeld voor mensen die veel in een rolstoel zitten.
- Checkjezit.nl is ontwikkeld om meer te leren over zitten en rijden in een rolstoel.
- Op CPNederland.nl vindt u een informatie-waaier over aanvraag en gebruik van een kinderrolstoel. U kunt de waaier gratis downloaden maar ook bestellen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSportrolstoel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!