Besturingssysteem voor rolstoel
Zelfstandig uw elektrische rolstoel bedienen? Besturingssystemen voor rolstoelen gebruikt u om zelfstandig verschillende functies van de elektrische rolstoel te kunnen bedienen. Functies als: sturen, achteruit en vooruit rijden, verlichting bedienen, zitting verstellen. Als het standaard besturingssysteem van uw rolstoel niet meer voldoet zijn er diverse andere mogelijkheden.
Laatst bijgewerkt op: 02-08-2023
Waarvoor dient een besturingssysteem?
Met een besturingssysteem voor een elektrische rolstoel kunt u zelfstandig de rolstoel bedienen.
Hoe werkt een besturingssysteem?
Een besturingssysteem voor een elektrische rolstoel bevat meestal knoppen of joysticks waarmee de verschillende basisfuncties van de rolstoel worden aangestuurd. De smartglass besturing werkt met een bril, die reageert op hoofdbewegingen en daarmee de rolstoel aanstuurt.
Belangrijk om te weten
- Vraag advies aan een gespecialiseerd ergotherapeut. Oefenen en ook thuis uitproberen van een besturingssysteem is een voorwaarde voor verantwoord en veilig rijden.
- Tips en aanbevelingen voor het aanvragen vindt u in de brochure ’Toegang tot hulpmiddelen voor mensen met een complexe hulpvraag“, uitgegeven door Ieder(in). De brochure is tot stand gekomen in samenwerking met Spierziekten Nederland, Dwarslaesie Organisatie Nederland, NVDG en VNG. De input voor de brochure is afkomstig van gesprekken met Wmo-consulenten, revalidatieartsen, patiënten en patiëntenverenigingen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Schakelaars. Schakelaars heeft u nodig om bijvoorbeeld elektrische rolstoelen te bedienen als andere bedieningen te gevoelig zijn. U bedient ze meestal door met de hand een knop te manipuleren, bijvoorbeeld in te drukken, te schuiven of te draaien. Als het bedienen met de hand niet goed lukt, kunt u aangepaste schakelaars nemen. Er bestaan heel kleine schakelaars die u gebruikt als de hand niet over een groot gebied kan bewegen. Robuuste schakelaars voorkomen foute bediening door onverwachte bewegingen. Er bestaan heel speciale schakelaars, zoals blaas-zuigschakelaars en knijpschakelaars.
- Joystickbesturing. Een elektrische rolstoel kan bewegen met een kleiner of juist groter hendeltje of een bolletje. U beweegt de joystick naar voren en achteren, en naar links en rechts. Er bestaan verschillende soorten joysticks, ook die u met één vinger bedient.
- Touchscreen. U bedient de stuurkast met een aanraak scherm zoals bij een mobiele telefoon. Er zijn minder knoppen en het vegen kan ook met een deel van de hand. U kunt meerdere (externe) toepassingen met het scherm regelen.
- Voetbesturing. U bedient de elektrische rolstoel door op bepaalde plekken met de voet te drukken op een grote voetensteun. De steun is af te koppelen.
- Hoofd-voetbesturing. De elektrische rolstoel wordt bediend met een combinatie van bewegingen van het hoofd en de voet. U geeft bijvoorbeeld gas met de voet en stuurt door de knoppen aan de binnenkant van de hoofdsteun aan te raken. Deze besturing vereist een goed coördinatievermogen.
- Kinbesturing. U bedient een elektrische rolstoel door het bewegen van de kin. De besturing zit aan een zwenkarm en bestaat uit een kleine joystick.
- Smartglass met app. U bedient een elektrische rolstoel door het bewegen van uw hoofd. De bril met ingebouwde camera ontvangt de hoofdsignalen en zet deze om in het besturen van de rolstoel. Met knikken start de rolstoel met rijden. Met het draaien van uw hoofd gaat u naar links of rechts. Een goede controle van het hoofd en nekstabiliteit zijn hiervoor noodzakelijk.
Wordt het vergoed?
Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel. Voordat u het hulpmiddel aanschaft kunt u informatie inwinnen bij uw zorgverzekeraar, gemeente, zorgkantoor of bij het UWV.
Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS
Meer informatie
- Over rolstoelen is te lezen op www.regelhulp.nl.
- Over een beroerte en spierziekten is te lezen op www.thuisarts.nl/beroerte en www.thuisarts.nl/als.
- Hoe vergroot u uw rolstoelvaardigheden? Dit vindt u op www.flipjeopwielen.nl.
- Op CPNederland.nl vindt u een informatie-waaier over aanvraag en gebruik van een kinderrolstoel. U kunt de waaier gratis downloaden maar ook bestellen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBesturingssysteem voor rolstoel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!