Een elektrische rolstoel gebruikt u als u zelfstandig wil rijden, maar het met de hand aandrijven en bedienen van een rolstoel niet meer lukt of kan.
Met een elektrische rolstoel kunt u korte afstanden overbruggen. Ook gebruikt u de elektrische verstellingen van zo’n rolstoel om makkelijker activiteiten te doen, bijvoorbeeld de zitting omhoog om iets te pakken, het kantelen van het gedeelte waarin u zit om liggend verzorgd te worden of juist om recht overeind te komen.
Met een speciaal besturingssysteem, bijvoorbeeld een joystick, bedient u de elektrische rolstoel om in huis of buiten te rijden. Op dezelfde manier stelt u de rolstoel naar eigen behoefte in, bijvoorbeeld de rugleuning (kantelen), zithoogte en beensteunen. Voor mensen die moeite hebben met het bedienen van een joystick, is er een
besturingssysteem in de vorm van een fietsstuur, dat kan worden weggeklapt bij het in- en uitstappen.
Er bestaan verschillende soorten elektrische rolstoelen:
- Voorwielaandrijving, met voorop grote wielen en achter zwenkwielen. Voordelen: rijdt makkelijk over obstakels en is erg stabiel. Nadelen: zonder mechanische of elektronische controle niet erg koersvast bij hogere snelheid.
- Achterwielaandrijving, met voorop zwenkwielen en achter grote wielen. Voordelen: zeer stabiel en koersvast. Nadelen: problemen met obstakels en minder wendbaar.
- Midwielaandrijving, met voor en achter zwenkwielen en in het midden grote wielen. Voordelen: zeer wendbaar en rijdt goed over schuine ondergrond, zoals een afrit. Nadelen: snel vastzitten (beter niet buiten gebruiken).
- Zeswielaandrijving, met voor en achter omni wielen. Voordelen: wendbaar, koersvast, rijdt makkelijk over oneffen terrein, stabiel. Nadeel: zwaardere rolstoel.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons
feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.
Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 februari 2022