Elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel gebruikt u als u zelfstandig wil rijden, maar het met de hand aandrijven en bedienen van een rolstoel niet meer lukt of kan.

Waarvoor dient een elektrische rolstoel?

Met een elektrische rolstoel kunt u korte afstanden overbruggen. Ook gebruikt u de elektrische verstellingen van zo’n rolstoel om makkelijker activiteiten te doen, bijvoorbeeld de zitting omhoog om iets te pakken, het kantelen van het gedeelte waarin u zit om liggend verzorgd te worden of juist om recht overeind te komen.

Hoe werkt een elektrische rolstoel?

Met een speciaal besturingssysteem, bijvoorbeeld een joystick, bedient u de elektrische rolstoel om in huis of buiten te rijden. Op dezelfde manier stelt u de rolstoel naar eigen behoefte in, bijvoorbeeld de rugleuning (kantelen), zithoogte en beensteunen. Voor mensen die moeite hebben met het bedienen van een joystick, is er een besturingssysteem in de vorm van een fietsstuur, dat kan worden weggeklapt bij het in- en uitstappen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Voor de wet is de elektrische rolstoel een gehandicaptenvoertuig met motor, net zoals een scootmobiel. Daarom moet u een elektrische rolstoel verzekeren.
  • Met accessoires heeft u een elektrische rolstoel op maat.
  • Sommige elektrische rolstoelen kunt u opvouwen of inklappen. Het gewicht van de opgevouwen rolstoel bepaalt of u hem makkelijk kunt tillen en dragen.
  • Er bestaan ook uitvoeringen voor mensen met obesitas.
  • Er bestaan vaardigheidstrainingen. Een voorbeeld over het vergroten van de rolstoelvaardigheden vindt u op www.flipjeopwielen.nl.
Informatie
Rolstoel Zinger - Opvouwbare Elektrische Rolstoel

Uitvoeringen

Er bestaan verschillende soorten elektrische rolstoelen:
  • Voorwielaandrijving, met voorop grote wielen en achter zwenkwielen. Voordelen: rijdt makkelijk over obstakels en is erg stabiel. Nadelen: zonder mechanische of elektronische controle niet erg koersvast bij hogere snelheid.
  • Achterwielaandrijving, met voorop zwenkwielen en achter grote wielen. Voordelen: zeer stabiel en koersvast. Nadelen: problemen met obstakels en minder wendbaar.
  • Midwielaandrijving, met voor en achter zwenkwielen en in het midden grote wielen. Voordelen: zeer wendbaar en rijdt goed over schuine ondergrond, zoals een afrit. Nadelen: snel vastzitten (beter niet buiten gebruiken).
  • Zeswielaandrijving, met voor en achter omni wielen. Voordelen: wendbaar, koersvast, rijdt makkelijk over oneffen terrein, stabiel. Nadeel: zwaardere rolstoel.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 februari 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier