Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Telefoon, vaste lijn

Heeft u moeite om gebruik te maken van een telefoon voor vaste lijn? Er bestaan kleine en grote oplossingen voor verbeteren van het bedienen, horen, verstaan en spreken. Telefoons met een vaste lijn die u makkelijk kunt bedienen, heten ook wel seniorentelefoons of -toestellen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 14-08-2023

    Waarvoor dient een aangepaste vaste telefoon?

    Aanpassingen aan telefoons met vaste lijn maken het voeren van een gesprek mogelijk, zorgen ervoor dat u weet dat u gebeld wordt en helpen u de telefoon te bedienen.

    Hoe werkt een aangepaste vaste telefoon?

    Dat hangt af van waarom u een aanpassing aan uw telefoon wil, zie hieronder bij uitvoeringen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Er bestaan telefoons met alarmeringsoptie: met het (op afstand) indrukken van de alarmering krijgen bepaalde personen of instanties meteen bericht. 
    • Sommige telefoons hebben een ringleiding in de hoorn waardoor u het geluid via hoorapparaten ongestoord hoort. 

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Bedienen. Handsfree bellen of met spraak bedienen biedt een oplossing als het vasthouden van de hoorn of telefoon lastig is.
    • Zien en begrijpen. Grote toetsen en toetsen in contrasterende kleuren helpen bij het kiezen van nummers. Datzelfde geldt voor het laten uitspreken van de nummers: u hoort dan de nummers. Een duidelijke display helpt ook. Wanneer onthouden van nummers moeilijk gaat, kunt u toetsen vervangen door een foto van iemand die u vaak belt (geheugentoetsen of fotoknoppen).
    • Horen. Door een extra luide beltoon en/of trilling weet u dat de telefoon overgaat. Door een flitsbel kunt u ook zien dat de telefoon overgaat.
    • Luisteren en spreken. Een spraakversterker helpt als u niet luid genoeg kan spreken. Een ontvangstversterker zorgt er voor dat u de ander kunt verstaan als niet goed hoort.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie 

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTelefoon, vaste lijn met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: