Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor remmen met de fiets

Als u een verminderde handfunctie hebt, kan het lastig zijn om de handrem van uw fiets te gebruiken. We geven u hieronder tips en alternatieven zodat u toch uw handrem kunt gebruiken.

Inhoud

    Inhoud

    De rem zelf

    • Gebruik een fiets met terugtraprem of laat van uw fiets een fiets met terugtraprem maken. U heeft uw handen dan niet nodig om te remmen.
    • Maak gebruik van een dubbele remhendel. Zet de remkabel van de zijde waar u te weinig of geen knijpkracht heeft om naar de andere kant. Hiervoor zijn speciale knijpremmen te koop waar beide kabels in kunnen. U bedient dan met één hand zowel de voor- als achterrem. U kunt dit laten doen bij een fietsenmaker.
    • Plaats de remmen zo dat u er makkelijk met uw vingers bij kunt. Soms moet de remhendel iets dichter bij het handvat gezet worden of in een iets andere hoek.
    • Als een remhendel aan de bovenzijde van het stuur zit, kunt u door op de hendel te leunen de rem indrukken; soms is dat makkelijker dan knijpen.
    • Er zijn remhendels die instelbaar zijn. U kunt deze dan zelf zwaarder of lichter afstellen.
    • Maak het hendeltje van de rem wat langer of korter. Door de langere hefboom die ontstaat hebt u minder kracht nodig om te knijpen. U moet hierbij uw vingers wel verder strekken om de remmen te omvatten. Kunt u de vingers niet ver open strekken kies dan eerder voor een korte remhendel.

    TIP: Met uw fysio- of ergotherapeut kunt u kijken wat voor u de beste oplossing is. Een revalidatietechnicus kan ook voor u iets op maat maken.

    Alternatieven

    Er is een speciale rem met drukremsysteem te koop die op een standaard stuur past. U remt door op het remsysteem te drukken. Dit kan zelfs een doorlopende stang zijn boven op een doorlopend stuur.

    Informatie

    YouTube video thumbnail

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: