Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor voortbewegen en rijden bij Huntington

Door de ziekte van Huntington wordt lopen, fietsen en autorijden door motorische (lichamelijke) en cognitieve (denkvermogen) klachten steeds lastiger. Het is vaak lastig om een hulpmiddel te vinden dat u hierbij kan helpen. Een hulpmiddel werkt vaak wel energiebesparend en maakt voortbewegen en rijden veiliger, het kan vallen bijvoorbeeld voorkomen. Probeer lopen en rijden een vast onderdeel van uw routine te maken, u kunt zo uw vaardigheden onderhouden en langer zelfstandig mobiel blijven. Tips en hulpmiddelen bij verplaatsen in en rondom het huis, bij het traplopen en bij het gebruik maken van een fiets of auto.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 14-10-2024

    Verplaatsen in huis

    Om thuis veilig te lopen kunt u diverse maatregelen nemen, naast goede en stevige schoenen, ruim de tijd nemen en een goede verlichting, kunnen de volgende tips u van dienst zijn:

    • Loop langzaam en richt de aandacht volledig op het lopen, voorkom lopen en praten tegelijk of lopen met uw handen vol spullen.
    • Houd de vloer vrij en laat geen losse voorwerpen rondslingeren, ruim losse kleedjes op om struikelen te voorkomen.
    • Meubilair zonder glas, scherpe hoeken en punten. Robuust en stevig zodat u daar ook eventueel steun aan hebt.
    • Plaats beugels en handgrepen op lastige plaatsen bijvoorbeeld bij het nemen van een drempel of bij de trap.
    • Bent u gewend om drempels te nemen? Dan hoeven niet alle drempels weggehaald te worden, bij het huisbezoek van de ergotherapeut wordt dit zeker besproken.
    • Kost lopen u veel energie, dan kan een loophulpmiddel, rollator, trippelstoel of rolstoel energiebesparend werken. Welke hulpmiddel geschikt is, ook voor in de toekomst, kunt u samen met uw ergotherapeut of fysiotherapeut onderzoeken.
    • Welke medicatie gebruikt u? Overleg met uw huisarts of uw medicatie van invloed is op uw voortbewegen en rijden.

     

    Traplopen

    Op de overloop en de trap geldt ook, concentreer u op het (veilig) lopen, geen spullen in de armen en geen oortjes met muziek in. Voor de overloop kan een traphek voorkomen dat u bij ongecontroleerde bewegingen van de trap valt, deze moet dan wel hoog genoeg zijn. Tips voor traplopen:

    • Zorg voor een goede verlichting, en schakelaars met een sensor die automatisch aangaan of eenvoudig te bedienen zijn.
    • Leg geen spullen op de trap in verband met struikelgevaar.
    • Plaats antislipmateriaal op de treden.
    • Plaats een extra trapleuning, u kunt zich dan aan beide zijde van de trap vasthouden.
    • Laat u niet afleiden tijdens het traplopen, kies een bepaalde gewoonte of routine tijdens het traplopen. Tel bijvoorbeeld de traptreden of ga achterwaarts van de trap af als dat makkelijker gaat.

    Er zijn meer mogelijkheden om u het traplopen zo makkelijk mogelijk te maken, deze kunt u vinden bij tips voor een veilige trap. Samen met uw ergotherapeut kunt u dan bekijken welke hulpmiddelen voor u bruikbaar zijn. En welke u nog kunt aanleren. Dit is vooral belangrijk bij een traplift. Kunt u de traplift bedienen? Is de traplift wel bestand tegen sterke ongecontroleerde bewegingen? En is uw trap wel geschikt? De traplift kan veel ruimte innemen en voor partner of kinderen een obstakel zijn om veilig de trap op te kunnen.

    Verplaatsen buiten het huis

    Buiten is het belangrijk dat de paden in uw tuin recht en breed genoeg zijn voor uw eventuele loophulpmiddelen. Voorkom gladde groene, mos-tegels die losliggen of uitsteken. Bij de deur kunt u een steunpunt, beugel of drempelhulp aanleggen. Denk ook aan een goede buitenlamp die met een bewegingssensor automatisch aangaat.

     

    Fietsen

    Ook voor de fiets geldt, plan voldoende tijd in, pas uw tempo aan en vertrek op een rustig tijdstip. Tips bij het fietsen:

    • Op een fiets met een lage instap kunt u eenvoudiger opstappen en u hoeft uw been niet meer over de fiets te zwaaien.
    • Zet het zadel lager zodat u met de voeten bij de grond kan.
    • Gebruik een fietshelm en focus op het fietsen zelf, ga niet bellen of een podcast luisteren.
    • Probeer ook uw fietsvaardigheid goed te onderhouden, plan dit regelmatig in uw agenda.
    • Zorg vooral voor een vaste en veilige fietsroute.
    • Bent u snel moe of is de balans minder? Misschien is er een alternatief, zoals een fiets met drie wielen of een scootmobiel. Uw ergotherapeut kan u hierin adviseren, ook of er een vergoeding mogelijk is via bijvoorbeeld de WMO.

     

    Autorijden

    Als u last krijgt van meerdere ziekteverschijnselen door Huntington bent u waarschijnlijk niet meer goed in staat bent om snel te reageren in het verkeer. U kunt zich via het CBR aanmelden, laten testen en laten (her)keuren. Een keuring is echter een momentopname, het kan zijn dat de gevolgen van afleiding of vermoeidheid niet goed in beeld is. Uw naasten kunnen dit vaak beter inschatten dan u. Controleer bij uw naasten of zij het nog veilig vinden en vol vertrouwen naast u in de auto stappen.  

    Voordat u echt stopt met zelfstandig autorijden, kunt u al oefenen met en wennen aan andere soorten van (openbaar) vervoer. Vooral als u niet bekend bent of was met het OV, is het fijn hier vroeg mee te beginnen. U voelt zich zelfverzekerder en u kunt langer (zelfstandig) mobiel blijven.

    Meer informatie

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten van Huntington Kennisnetwerk Nederland.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: