Vierwielfiets, elektrisch

Met elektrische vierwielfietsen fiets u zelfstandig en met minder kans op vallen. Door de elektrische trapondersteuning is trappen minder zwaar. De fiets heeft twee wielen achter en twee wielen voor, waardoor u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit heeft. Zittend op een gewone fiets, kantelt uw lichaam met fiets naar de binnenzijde van de bocht. Een drie of vierwieler kantelt niet mee en blijft rechtop.

Waarvoor dient een elektrische vierwielfiets?

Op een tweewieler moet u uw evenwicht goed bewaren, op een driewielfiets moet u tegen uw gevoel ingaan, maar op een vierwieler fiets u zo weg! Een elektrische vierwielfiets zorgt voor extra stabiliteit bij evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen tijdens het fietsen. Door de elektrische ondersteuning kunt u met minder uithoudingsvermogen of spierkracht toch langere afstanden fietsen.

Hoe werkt een elektrischevierwielfiets?

De fietser rijdt met een vierwielfiets net als met een standaardfiets. De ondersteuning die u aanzet, werkt alleen bij een trapbeweging. De ondersteuning stopt bij de meeste elektrische fietsen als de snelheid boven de 25 km komt. Elektrische vierwielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • Aanpassingen of accessoires voor de standaardfiets passen ook op een elektrische vierwielfiets.
 • De fietsen zijn gemiddeld geschikt voor personen vanaf 1.60 tot 1.90 meter en maximaal 120 kilo.
 • Bij het fietsen moet u rekening houden met de breedte. Drie- en vierwielers hebben een grotere draaicirkel dan een gewone fiets.
 • Onderhoud is belangrijk. U regelt dat bij een fietsendealer of een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.
Alternatief Informatie
 • Veel schadeverzekeraars hebben een speciale verzekering voor elektrische fietsen. Een WA-verzekering is niet verplicht. Wel bij de speed pedelec. Meer informatie vindt u op www.anwb.nl.
 • Test uw kennis over het verkeer op www.blijfveiligmobiel.nl.
 • Let op: in het reguliere aanbod van de WMO komt de vierwielfiets niet voor. U kunt met de offerte, de verklaring van uw behandelaar en eventuele onafhankelijke clientondersteuner argumenten aandragen om uw aanvraag toch te ondersteunen. U kunt ook proberen met de offerte een PGB voor WMO ondersteuning aan te vragen.
Vierwielfiets

Uitvoeringen

 • Vierwielfiets met een standaardstoel met de hoogte van een gewone stoel. Bij een directie- of sportstoel zijn de armleuningen omhoog te klappen.
 • Met of zonder verlaagd frame voor het opstappen.
 • Elektrische vierwielfiets met een stuur die u tijdelijk naar voren klapt om opstappen te vergemakkelijken.
 • Met achterwielbesturing of voorwielbesturing.
 • Vierwielfiets waarbij u rechtop zit en trapt of één waarbij u meer achterover gekanteld zit en trapt. Bij de een verstelt u de hoogte van de stoel in de hoogte, bij de ander verstelt u de afstand door naar voren of achteren te schuiven.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 4 augustus 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier