Mobiele telefoon bij slechthorendheid

Met mobiele telefoons en smartphones bij slechthorendheid hoort u, met of zonder hoorapparaat, gesprekken en berichten beter. U kunt al met eenvoudige aanpassingen beter gebruik maken van de meeste mobiele telefoons.

Waarvoor dient een mobiele telefoon bij slechthorendheid?

Mobiele telefoons en smartphones bij slechthorendheid maken het mogelijk naar gesprekken en berichten te luisteren zonder dat ze storen met hoorapparaten. U kunt deze telefoons ook gebruiken om ze te horen overgaan of om te luisteren naar een gesprek als u geen hoorapparaten gebruikt.

Hoe werkt een mobiele telefoon bij slechthorendheid?

  • Zonder hoorapparaten: u gebruikt bepaalde instellingen op uw telefoon die het volume versterken. U kunt ook een beltoon kiezen met een toonhoogte die u hoort. Of de trilfunctie gebruiken die u door trillingen laat voelen dat iemand u belt of een bericht heeft gestuurd. Met gebruik van een headset (oordopjes, oorkussens) kunt u ook zorgen dat u de telefoon en gesprekken beter hoort. Sommige telefoons geven (instelbare) lichtflitsen als ze overgaan.
  • Met hoorapparaten: Het telefoonsignaal van een mobiele telefoon stoort soms met hoorapparaten. Die storing kunt u verhelpen door het gebruik van een ringleiding. U draagt de ringleiding -die verbonden is met uw telefoon- om de hals of achter de oorschelp (inductieplaatje). U kunt ook een draadloze verbinding maken met een hoorapparaat: uw telefoon moet wel zijn uitgerust met bluetooth. De bluetooth ontvanger hangt u om uw hals of maakt u vast aan het hoorapparaat. Als uw telefoon ‘Hearing Aid Compatible (HAC)’ is, heeft u nooit storing. Deze telefoons hebben een T en een M waarde. T betekent dat uw telefoon gebruik kan maken van de T-stand van het hoorapparaat. De M geeft aan dat u de microfoon kunt gebruiken.

Belangrijk om te weten

Alternatief Informatie
Tips mobiel bellen voor slechthorenden

Wordt het vergoed?

Het hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet (gemeente) of de WIA (UWV). Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het UWV. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 17 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Slechthorend of doof

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier