Schrijfaanpassingen

Krijgt u last met de fijne bewegingen bij het schrijven? Heeft u niet meer genoeg kracht om een pen lang vast te houden of uw hand op te tillen? Er zijn diverse soorten schrijfaanpassingen beschikbaar.

Waarvoor dient een schrijfaanpassing?

Aanpassing van schrijfmiddelen maken het mogelijk om met beperkingen van de vinger, hand of pols toch met de hand te schrijven.

Hoe werkt een schrijfaanpassing?

Schrijfaanpassingen zijn er in verschillende soorten en vormen. De een zorgt voor meer grip. Een ander helpt bij het vasthouden van een pen of bij het omhoog houden van uw hand.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Schrijfaanpassingen zijn te koop bij de kantoorboekhandel, hulpmiddelenleverancier of op het internet.
Alternatief
  • Een stuk isolatiemateriaal voor buizen, in de juiste lengte geknipt, kunt u om uw pen of potlood vastmaken, zo heeft u meer grip. Er zijn diverse diameters te koop bij doe-het-zelf zaken of bouwmarkten.
  • Andere pennen, bijvoorbeeld een reuma-pen.
Informatie

Uitvoeringen

  • Gripverdikker van rubber of zacht kunststof. Deze kunnen driehoekig, rond of anatomische gevormd zijn. Het kost minder kracht om de pen vast te houden.
  • Schrijfspalk van stevig en buigzaam materiaal. Aan de spalk zit een handklem in de vorm van een halve cirkel waarin u uw hand steekt. Aan de klem zit een steel met aan het uiteinde een (pen) klem. Deze gebruikt u als u onvoldoende kracht heeft om de pen vast te houden.
  • Schrijfkogel is een bal die u om een pen of potlood schuift. De kogel is in verschillende maten te krijgen. Door het grote oppervlak ondersteunt uw hele hand het schrijven in plaats van een paar vingers.
  • Een schrijfwagen is gemaakt van acryl en zo groot als uw handpalm. De bovenkant is bol en de onderkant vlak. Aan de voorkant zit een rondje met een klem om uw pen vast te zetten. Al schuivend kunt u schrijven.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding.
  • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
  • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
  • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 5 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier