Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor (veilig) douchen met een beperking

Bent in beperkt in het gebruik van uw armen en of benen? Is douchen lastig en voelt u zich niet veilig? Met de tips en informatie op deze pagina kunt u weer zelfstandig douchen.

Inhoud

    Inhoud

    Voorbereiding

    • Zet eerst alles wat u nodig heeft bij het douchen klaar en zorg dat het op uw hoogte staat zodat u er goed bij kunt tijdens het douchen. Dit voorkomt reiken en bukken.  
    • Gebruik een rekje aan de wand om de spullen op (de juiste) hoogte te zetten (met zuignappen, met een haak die u aan uw kraan kunt hangen of schroef het rekje in de wand). Gebruik evt. een dispenser waarin u vloeibare zeep of shampoo doet; deze zijn er met een hendel of automatisch. U hoeft dan alleen maar uw hand eronder te houden.  
    • Hang uw handdoek alvast binnen handbereik buiten de douchecabine. Plaats eventueel een haakje aan de wand.  
    • Zorg voor een stroeve vloer om uitglijden te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld met een antislipmat. Kies stroeve tegels bij een badkamerverbouwing of laat ze coaten zodat ze stroever worden. U kunt ook zwemsokken (met antislip) aantrekken.

    Tips voor stabiel staan

    • Heeft u behoefte aan houvast tijdens het douchen, plaats dan een handgreep tegen de wand.
    • Verkort de sta-duur, door een stoel of kruk in de douche te plaatsen (zie zittend douchen). U kunt een stevige plastic tuinstoel of kruk gebruiken, een zitje tegen de wand (laten) maken bij de verbouwing van uw badkamer of een speciale douchekruk of opklapbaar wandzitje aanschaffen. Deze wandzitjes zijn bij een bouwmarkt te vinden.

    Zittend douchen

    • Als u moeite heeft met staan, dan kunt u ook zittend douchen. Met een douchekruk, een douchestoel of een douchezitje aan de muur. Een douchestoel en douchezitje hebben als voordeel dat u een rugleuning heeft. Plaats de zitting haaks op de kraan, zodat u deze nog zelf kunt bedienen (en er niet met uw rug naartoe zit).
    • Om nog recht onder de straal/douchekop te kunnen zitten, kunt u ervoor kiezen om een extra douche-glijstang te plaatsen op de wand waar u met de rug naar toe zit. Tip: hang de douche-glijstang dan wat lager op de wand. Dat is prettiger; het water klettert dan van minder hoog en u kunt uw haren eventueel drooghouden als u dat wilt. 
    • Zorg dat de douchekop zo gedraaid is dat het water niet direct over u heen valt bij het aanzetten van de kraan. Dit is vooral belangrijk als u geen/weinig gevoel heeft in delen van uw lichaam.
    • Kies een douchekraan die u met natte handen goed kunt open- en dichtdraaien. Semi-klassieke draaiknoppen zijn gemakkelijker te bedienen dan strakke, rechte kranen.
    • De douchekop kan aangepast worden met een rubberen band waar u uw hand tussen kunt klemmen om hem gemakkelijker vast te houden.
    • Zorg ook dat uw benodigdheden binnen handbereik staan (zie tips bij voorbereiding). 
    • Voor het bereiken van uw onderbenen en voeten kunt u, als dat lukt, uw benen over elkaar slaan om beter bij uw voeten te kunnen, of gebruik maken van hulpmiddelen als een badborstel op steel, een douchesandaal, of een tenenwasser.

    Zittend douchen in bad

    • Als u een bad heeft, kunt u ook zittend douchen in de badkuip. Er zijn diverse hulpmiddelen die op de rand van het bad geplaatst kunnen worden om een zitje te maken op het bad bijvoorbeeld een badplank of een badstoel.  
    • Er zijn ook speciale badliftjes te koop waarmee je iets dieper in het water kunt zitten. 

    Handige hulpjes bij het wassen

    • Komt uw onder de douche moeilijk bij uw rug, onderbenen of voeten? Een tenenwasser of badborstel op steel kan u hierbij helpen.
    • Ook een douchesandaal kan handig zijn om beter uw voeten te kunnen wassen.
    • Als u korte armen of een beperkte schouderfunctie heeft, kan het helpen om een bodyscrub te bevestigen aan de muur. Het is een borstel of spons die met een zuignap aan de muur bevestigd wordt. U beweegt uw lichaam/armen/rug tegen de bodyscrub aan om deze te wassen. Onderstaande video geeft u tips vanaf minuut 2.17
    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten 

    • Iets pakken is het makkelijkst als u niet ver hoeft te reiken: plaats benodigdheden daarom tussen heup- en schouderhoogte. Houd rekening met zittend of staand douchen; plaats voorwerpen bij zittend douchen dus lager. 

    Alternatieven  

    • Een handigheidje kan zijn om van een oude badhanddoek een smallere reep te knippen (ong. 15 cm breed) met lussen aan de uiteinden. U kunt dan de reep over uw rug op en neer halen. Sla de band over uw schouder en pak met de andere hand laag bij de rug weer op. Vooral als u beperkte schouderfunctie heeft is dit prettig: u beweegt zo met beide armen voor u. Zie ook de afbeelding hieronder.
    • Mensen met één functionele hand haken de rugband met een lusje in een haakje, dat aan de muur is bevestigd, en houden het andere uiteinde in hun hand vast.  U maakt de handdoek nat, doet wat zeep op de band en beweegt uw rug/lichaam tegen de band aan (zie afbeelding). U kunt zo ook uw rug drogen, uiteraard met een droge handdoek, evt. buiten de douchecabine. 

    Meer informatie  

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: